Verslag YALFest 2018: wat een fijn feestje!

Posted April 24, 2018 by Laurie in Entertainment, Nederlands, Uncategorized / 8 Comments

Vandaag even een blogje op een ander tijdstip dan je van mij gewend bent. Gisteravond ging ik echt helemaal K.O. (ik lag om 20:30 al op de bank te slapen), dus kon ik mijn verslagje van YALFest niet meer schrijven. Maar wat was het weer een feestje zeg!

Vanaf het moment van aankondigen op 1 september was ik al helemaal hyped voor YALFest 2018 en toen wisten we nog niet eens welke auteurs er zouden komen. Langzaam druppelde de informatie binnen en help, ik kende nog geen enkel boek. Ik ben toen ook rustig aan begonnen om alle boeken te lezen voordat het alweer tijd was voor YALFest.

De volgende auteurs waren aanwezig (klik op de link om naar de recensie van het betreffende boek te gaan. Deze zijn wel geïmporteerd vanaf mijn oude blog, dus zien er misschien anders/niet heel netjes meer uit.):
• Taran Matharu van De Nieuweling;
Sarah Pinborough van 13 Minuten Sarah Crossan van Een;
• Sara Holland van Everless;
• Kass Morgan van The 100 (geen recensie, want dat was een DNF voor mij);
• Tomi Adeyemi van Bloed En Beenderen;
• Laura Steven van Allesbehalve Oké.

Een paar weken voor het event heeft Sarah Pinborough wegens privé omstandigheden moeten annuleren en kwam Sarah Crossan erbij. Geluk bij een ongeluk had ik haar boek al gelezen, waardoor ik het toch zou redden om alles te lezen.

Voorbereidingen
Ja ja, voordat het dan eindelijk zover is, moeten er toch nog even wat voorbereidingen worden getroffen. Ten eerste alle boeken haulen en lezen. Dat heb ik gedaan en dat voelde echt zó veel fijner dan vorig jaar! Vorig jaar had ik slechts 3 boeken van de aanwezige auteurs gelezen en toen voelde het toch niet zo fijn. Je wist niet wie nou wie was en waar die boeken allemaal over gingen. Alleen De 100 heb ik niet gekocht en ook niet uit gelezen, want dat boek blijkt mij helaas niet te liggen.

Oh wacht even, ik sla een stap over. Misschien is een ticket ook wel handig 🙂 Dat heb ik in dezelfde periode gekocht als het haulen en lezen van de boeken. Ik zat er al helemaal klaar voor op de dag van de ticketverkoop. Uiteraard had ik weer een dag+avondkaart, want ik ga niet de rij in om te signeren. Ik voel me dan een beetje lullig gezien ik ebooks lees en dus niets heb om te laten signeren. In de avond is er dan toch een kans om met de auteurs te kletsen.

De derde stap was het kiezen van de masterclasses. Ik wilde er per se 2 volgen, zodat ik alles uit mijn ticket kon halen. Ik heb me ingeschreven voor “werken met boeken” en “thrillers schrijven”.

YALFest
Zondag 22 april was het dan zover. De dag begon met drie kwartier voor de wekker wakker worden, stuiterend. Want jaaaaaaa vandaag is het zover! Eindelijk! Het was heerlijk weer, wat het wachten een stuk aangenamer maakte dan vorig jaar. Ik reed mee met Angela van Faeraphel en we waren heel excited drie kwartier te vroeg. Maar even hoor, hoe fijn was deze keer de entree! We waren zo binnen en de garderobe ging ook heel snel. Die rolkoffer parking moeten ze erin houden! Na binnenkomst ben ik gelijk naar de standjes gegaan, want ik moest nog wat dingen kopen voor mijn summer swap (en een cadeautje voor een vriendin) en het was nog heerlijk rustig. Goede keuze dus! Voor mezelf heb ik een Winter lippenbalsem en een Ghost theetje gekocht en omdat ik nog een andere thee moest hebben kreeg ik er de YALFest thee bij. Ik mag nu net eventjes geen vruchten, dus het proeven van deze thee moet even wachten tot later deze week. Maar hij ruikt echt heel lekker!

Daarna was het tijd voor de q&a met de auteurs. Deze was net als vorig jaar heel leuk. Het ging over vanalles. Reviews, vertalingen, schrijfroutines en nog veel meer. De meeste auteurs hebben naast het schrijven gewoon nog een baan. Vooral omdat ze dat fijn vinden. Het geeft routine. Wat ik ook niet wist is dat een auteur minder royalties krijgt voor een verkocht Engels exemplaar in het buitenland. Voor de Nederlandse vertaling krijgen ze dus veel meer. Nog meer redenen om lekker Nederlands te (blijven) lezen dus, want je support daarmee ook de auteur. Ik lees tegenwoordig ook meer Engels, maar mijn voorkeur gaat uit naar Nederlands.

Na deze q&a was het tijd om lekker je eigen gang te gaan, maar niet voordat je je goodiebag had ontvangen. Er zaten naast de nodige promotiematerialen ook bookplates van alle auteurs, een mok en twee boeken in. Iedereen kreeg een Wreck This Journal en ik had enorme mazzel, want ik had Welkwoud van Tahereh Mafi in mijn goodiebag.

Je kon dus lekker lunchen – daar was ik heel erg aan toe – en andere activiteiten doen. De zeefdrukmeneer was er weer, maar er stond voor mijn idee niet zo’n enorme rij als vorig jaar. Daarnaast kon je je boeken laten signeren, goodies kopen bij de standjes en een portret laten tekenen. Ook was er een silent Disney disco, maar in de middag was het niet meer zo Disney. Ik ben daar dus uit gegaan, want die muziek die toen door mijn koptelefoon kwam vond ik niets.

‘s Middags was het ook tijd voor de masterclasses. Deze liepen tegelijk met de signeer rondes. Aan de ene kant wel handig, maar aan de andere kant misschien ook niet. Stel je hebt een masterclass gekozen en op dat moment sta je nog in de (lange) rij voor een auteur, dan moet je dus kiezen wat je het liefste wilt doen. Maargoed, de masterclasses. Werken met boeken vond ik op zich wel interessant, maar ik weet nog niet heel goed wat ik zou kunnen en willen doen in het boekenvak als ik daar in weet te rollen. Thrillers schrijven was ook interessant, ook al ben ik meer een lezer. Nu snap ik dus waarom er zo ongelooflijk veel cliffhangers in thrillers zitten. Buddy Tegenbosch en Danielle Bakhuis waren allebei ook heel enthousiast de masterclass aan het geven en ze hielden niet vast aan de slides. In het begin wel, maar al snel begon iedereen vragen te stellen en werd de masterclass op deze manier voortgezet. Het was dus anders dan anders en interactief.

Hierna had ik echt even een chill and eat momentje nodig, want ik had best trek – wanneer niet – en werd een beetje flauw. Voor ik het wist was het alweer 17:30 en tijd voor de bingo. Ik presteerde het om mijn bingo kaart al meteen te slopen door hem tussen de rits van mijn tas te laten komen, maar hij was nog wel leesbaar. Ik heb niets gewonnen, maar dat maakte ook niet uit.

Na deze bingo was het dagprogramma afgelopen en kregen wij, de mensen met een ticket voor het avondprogramma, ons avondeten. Goddank was het pasta in plaats van friet. En de doorloop ging echt goed, ik had heel snel mijn eten. Tijdens het avondprogramma was ik, omdat we geen friet hadden, ook niet kotsmisselijk en dat is echt ZO FIJN! Ik had echt het gevoel dat ik er vorig jaar om deze reden dus minder aan had.

De cocktailparty was echt meteen al feest. Zaten er vorig jaar gewoon mensen te lezen, was dat dit jaar niet zo. Iedereen was meteen enthousiast. Ik denk dat dat ook komt omdat velen er vorig jaar ook bij waren en dus wisten wat ze konden verwachten. Om 21:30 was dit mooie feestje afgelopen en kon ik stuiterend, maar voldaan naar huis.

Met Taran Matharu tijdens de cocktail party

Volgens mij had iedereen het naar zijn/haar zin en had iedereen gister last van de welbekende YALFest kater. Sarah Crossan had haar vijfjarige dochtertje meegenomen en volgens mij vond zij het ook helemaal leuk.

Feedback
Zelf vond ik de tijd sneller gaan dan vorig jaar, maar misschien lag dat ook gewoon aan mij. Ik vond de hal met standjes heel erg fijn en overzichtelijk, maar ik hoorde wel dat de rijen voor de signeersessies wat aan de krappe kant waren. Misschien dat bij een volgende editie anders doen? De kiosk was er vorig jaar niet en deze heb ik dit jaar als zeer fijn ervaren. Na de tweede masterclass had ik echt een enorm inkak moment en was iets te eten kunnen kopen heel erg prettig. Bij een volgende editie zou ik de twee rondes met masterclasses er ook inhouden. Dit maakt het wachten naar mijn idee minder lang.

Wat betreft de lunch was ik tevreden. Ik hoorde wel dat er overal boter op de broodjes zat en niet iedereen lust of mag boter. Met allergieën zouden de studio’s Aalsmeer misschien wat meer rekening kunnen houden. Anderen vonden de variatie wat weinig, de saucijzenbroodjes werden onder andere gemist. Ik was blij met mijn broodjes zalm! Tevens waren er minder zitplekken in de hal/gang dan vorig jaar, veel mensen zaten op een gegeven moment ook op de grond om even uit te rusten.

Al met al was YALFest 2018 een heel mooi feestje en ik heb nu al zin in YALFest 2019! De organisatie was dit jaar weer top! Nog één klein nadeeltje: ik krijg op zo’n moment toch zo’n ongelooflijk veel zin om boeken te kopen, niet normaal. Maar dat kan natuurlijk niet, want ik kan die fysieke boeken niet lezen. Jammer! Misschien ook weer een voordeel, want ik geef niet veel te veel geld uit aan boeken 😉 En sorry iedereen die ik niet herkende, maar daar kan ik ook niets aan doen. Iets met een beetje kippig. Velen herkenden mij wel, super nice!

Was jij op YALFest en hoe vond jij het?

Divider

8 responses to “Verslag YALFest 2018: wat een fijn feestje!

 1. Ik ben er niet geweest, vorig jaar wel. Maar ik moet toegeven dat ik me toen soms een beetje eenzaam voelde en daardoor durfde ik dit jaar niet zo goed. Wie weet volgend jaar.

 2. Leuk om jou ervaringen te lezen! Ik vond Yalfest echt heel leuk, al vond ik het soms wel iets te druk en warm (maar dat ligt waarschijnlijk aan mij), maar gelukkig waren er genoeg ruimtes waar je je even kon afzonderen. Ik vond alle auteurs zo leuk, enthousiast en grappig!

  • Laurie

   Ja, warm was het zeker. En dan ook nog al die lekkere zoete geuren yummmmm. Maar buiten was het ook warm he. En in de piano bar was het, vooral ‘s avonds, ronduit koud.

 3. YALfest was echt feest! Ik wist het oon niet van die royalties 😮
  Het was super leuk om je te ontmoeten! Je bent zooo gezellig!

 4. nerdygeekyfanboy

  Jaaaa ik heb ook enorm genoten! En leuk dat je nog met Taran hebt kunnen babbelen in de avond, echt een hele toffe auteur! 😀

  • Laurie

   Nou het was alleen een foto hahahahaha. Het geluid was best schel rondom de piano, waardoor een gesprek voeren best wel onmogelijk was. Misschien een dingetje voor de volgende keer 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.