Uit De Oude Doos: Stephenie Meyer – Twilight

October 16, 2017     Laurie     Uncategorized

© Foto: Stephenie Meyer

Deze maandag is het tijd om eens verder terug in de tijd te duiken. Terug naar de tijd waarin ik nog niet zoveel boeken las als nu, en zeker geen Young Adult. Laat staan dat ik toen al van de term YA had gehoord. Ik ga terug in de tijd met een regelrechte YA classic: Twilight.

Gelezen in: 2009

Samenvatting van het boek

Dit boek behoeft denk ik niet heel veel uitleg, maar voor de consistentie van mijn blogposts doe ik het toch even. Wanneer Bella Swan bij haar vader in Forks gaat wonen, verandert haar leven. Op haar nieuwe school loopt de familie Cullen rond, een mysterieuze familie die geen aansluiting zoekt bij de andere mensen op school. Bella wordt hopeloos verliefd op Edward Cullen en komt er achter dat de Cullens vampiers zijn. Als haar jeugdvriend Jacob dan ook nog opduikt, wordt Bella voor een moeilijke keuze gesteld, want Jacob is toch ook wel erg leuk. Kiest Bella voor Edward de knappe vampier of toch voor de mega knappe Jacob?

Leeservaring

Ik weet het, ik was echt gigantisch laat met het lezen van dit boek. Ik had echter geen keuze. In 2009 bestonden er nog geen ebooks, laat staan iPads waarop ik ze kon lezen. De iPhone met VoiceOver was toen ook nog niet geïntroduceerd. Ik was dus volledig afhankelijk van de blindenbibliotheek. Deze had Twilight echter nog nooit in productie genomen, ik was zelfs de eerste die een productieverzoek indiende. Ik had namelijk de film gezien en wilde dolgraag de boeken lezen. Voor zo’n boek eenmaal is omgezet ben je maanden verder. Vandaar dat ik in 2008 naar de bioscoop ging voor de film en het boek pas in 2009 kon lezen. Ik deed toch lang over het boek en dat lag meer aan mij en niet aan het boek. Een leesdip kwam namelijk zeer regelmatig voor in die tijd. Waarschijnlijk ook omdat ik als blinde constant achter de feiten aan liep. Nu is dat gelukkig anders.

Desondanks vond ik het boek fantastisch. Liep ik bij deel 1 nog heel erg achter de feiten aan, bij de rest van de serie had ik de boeken eerder gelezen dan ik de films in de bioscoop had gezien. Voor New Moon was het wel nog even spannend, maar het was gelukt. Toch deed ik lang over het boek. Niet omdat het slecht was, ik pakte het gewoon niet op. Dan las ik weer een stukje, en legde ik het weer een tijdje weg. Ik kan echt niet bedenken waarom ik dat deed. Achteraf bleek dit mijn eerste kennismaking te zijn met een dystopie (ook al bevat Twilight heel veel elementen van contemporary) en al helemaal met YA boeken. Ik vond het jammer dat ik als blinde in die tijd altijd volledig achter de feiten aan liep, want ik heb echt heel veel hypes gemist. Als ik geen productieverzoek had ingediend voor Twilight, viel deze daar ook onder. In 2009 wist ik niet dat dit een dystopie was. Ik was echt een leek op het gebied van dit soort dingen. Terugkijkend denk ik dat ik dystopische boeken toen al leuk vond, ook al vermeed ik ze daarna zoveel mogelijk. Best grappig dat zo’n besef pas jaren later komt. Daarnaast bleek ik toen al heel erg van YA te houden, ook een besef wat nu met terugwerkende kracht komt.

Ik vond de welbekende Young Adult driehoeksverhouding toendertijd spannend. Oh, voor wie zou Bella toch kiezen? En wat had die keuze voor gevolgen? Toen Twilight echt een hype was, waren deze driehoeksverhoudingen ook helemaal hot. Nu irriteer ik me er vaak aan. En ik weet zeker dat meerdere mensen er nu net zo over denken. Tevens vond ik de acties spannend. Wat gaat er nu gebeuren? Zijn er dingen anders in de film? Is de film veel mooier gemaakt dan de acties in het boek worden omschreven? Natuurlijk. Het is immers Hollywood. Er zijn zeker dingen anders, maar wat precies kan ik jullie niet vertellen vanwege spoilers. Mochten er mensen zijn die Twilight nog steeds niet hebben gelezen. Ik weet eigenlijk niet eens meer of ik de film beter vind dan het boek. Sorry. Wel weet ik dat Twilight dus een paar deuren voor me heeft geopend wat lezen betreft, ook al wist ik dat toen niet.

Wat was jouw eerste kennismaking met het dystopische genre?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.