The Friday Five: De boeken die ik zou nomineren voor Beste Boek Voor Jongeren 2018

Posted mei 18, 2018 by Laurie in Tags & memes, The Friday Five, Uncategorized / 1 Comment

Op maandag 7 mei werden de genomineerden voor het Beste Boek Voor Jongeren 2018 bekend gemaakt. Dat de hel toen losbrak is een lichtelijk understatement. Bijna de hele book community ging uit z’n dak, want niemand was het met deze nominaties eens. Er was slechts één Young Adult boek genomineerd – The Hate U Give – en de rest is gewoon volwassen literatuur met een jongere als hoofdpersonage. Het doel van deze prijs is om de leesbevordering te stimuleren, maar met deze genomineerden wordt waarschijnlijk het omgekeerde bereikt. Ik, en velen met mij, vinden de genomineerden boeken niet interessant en veel te zware kost. Vergeet niet, de doelgroep van deze prijs is tenslotte tussen de 15 en 18 jaar oud. Literatuur is dus een behoorlijke ver van hun bed show. Daarom is het thema van The Friday Five van deze week: vijf boeken die ik zou nomineren voor Het Beste Boek Voor Jongeren 2018.

Bloed En Beenderen van Tomi Adeyemi
Dit boek is een bloedstollende fantasy met diepgang. De thematiek die wordt behandelt is helaas zeer actueel. Racisme, onderdrukking, geweld. Tomi heeft Bloed En Beenderen ook geschreven ten tijde van het vele politiegeweld in Amerika wat overal ter wereld groots in het nieuws was. Dit is dus niet zomaar een fantasy en verdient dus zeker een plaatsje in het lijstje met literaire boeken voor jongeren.

Allesbehalve Oké van Laura Steven
Misschien iets minder literair, maar zeker niet minder belangrijk. Dit verhaal gaat over slut shaming en hoe daar mee omgegaan wordt. Het boek leert je verder te kijken dan je neus lang is en niet zomaar klakkeloos te geloven wat er allemaal op internet staat. Zeker een actueel onderwerp en hartstikke belangrijk voor de doelgroep van deze prijs.

Aristoteles & Dante Ontdekken De Geheimen Van Het Universum van Benjamin Alire Sáenz
Dit boek kwam in de zomer van 2017 uit, maar mag wat mij betreft niet ontbreken op deze lijst. Diversiteit en acceptatie spelen een hele belangrijke rol. Met geweld los je niets op, dus probeer de wereld ook eens door een andere bril te bekijken en laat liefde winnen. Duidelijke nominatie toch?

De Onverklaarbare Logica Van mijn Leven van Benjamin Alire Sáenz
Nog een boek van de beste man, maar ook deze verdient een plekje op de lijst. Want nog meer dan in Ari & Dante speelt diversiteit een belangrijke rol. Tevens wordt in dit boek nog duidelijker dat liefde wint.

De Boekendief van Markus Zusak
Dit is echt al een oudje, maar hallo heeft dit boek eigenlijk wel eens iets gewonnen? Want het is echt zo goed. Het perspectief is bijzonder en je ziet de oorlog vanuit de ogen van de kind. En de dood. Het boek zit heel goed in elkaar en moet wat mij betreft zeker op de lijst. Ja, ook op de leeslijst.

Welk boek zou jij willen nomineren?

Kijk ook eens bij de andere bloggers die meedoen aan The Friday Five voor inspiratie:
Joost
Esmee
Eline
Anneke (Een Letter Meer Graag)
Lieke
Sarina
Angela
Kiki
Robin
Anneke (Verhaal Verliefd)
An
Bianca
Monica
Joany
Chelsey
Fleur
Conny
Rianne
Dalinja
Merel
Anna en Paula
Maud
Liana
Valerie
Samantha
Annabel


One response to “The Friday Five: De boeken die ik zou nomineren voor Beste Boek Voor Jongeren 2018

  1. Oeh, ja! De boeken van Benjamin Alire Sáenz zijn zó geschikt voor die prijs, want ze zijn én literair én geschikt voor jongeren. Niet te geloven dat die niet genomineerd zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.