Het noodlottige lot van de boekenbon

Posted August 2, 2018 by Laurie in Discussion, Nederlands, Uncategorized / 3 Comments

Afgelopen dinsdag, 31 juli 2018, hoorde ik in het NOS journaal van 20:00 uur dat het niet zo goed gaat met de boekenbon. Sterker nog, het gaat helemaal niet goed.

Algemeen
In Nederland bestaat de boekenbon sinds 1934. Vroeger was het echt een papieren bonnetje dat je echt in één keer moest verzilveren. Tegenwoordig is het een pasje dat je verspreid over meerdere keren kunt gebruiken. Het niet besteedde bedrag blijft er gewoon op staan. Vroeger kreeg je het restbedrag gewoon contant terug. Je kunt dit mooie cadeau bij bijna iedere boekhandel in Nederland verzilveren, maar voor hoe lang nog? Als er niet snel iets verandert, niet lang meer. Volgens de cijfers, welke in te zien zijn op de site en in de app van de NOS, is de omzet van de boekenbon in de afgelopen jaren met 50% gedaald. In 2008 bedroeg de omzet zo’n 38 miljoen euro, in 2017 was dat nog slechts 20 miljoen euro. Kortom: het gaat slecht met de boekenbon.

Hoe komt dit toch?
Tegenwoordig zijn er heel veel soorten cadeaukaarten. Voor etentjes, weekendjes weg, noem het maar op. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een cadeaukaart voor. Mensen kopen dus steeds minder vaak een boekenbon als cadeautje voor iemand en kiezen steeds vaker voor een dinerbon of weekendje weg.

Ten tweede kopen steeds minder mensen blijkbaar boeken. Je kunt tegenwoordig toch alles online lezen. Denk maar aan services als Kobo Plus en Blliyoo. Hoewel ik helemaal voor deze services ben – hallo Storytel – leidt dit er wel toe dat er minder fysieke boeken worden verkocht. En dan heb ik het niet eens over het massaal illegaal downloaden van ebooks, waar ik fel tegen ben. Want ja, dat gebeurt echt veel en veel te veel. Maar, die discussie voeren we hier niet. Ook dit vloeken in de kerk leidt tot een mindere verkoop van fysieke boeken en het minder verzilveren van boekenbonnen.

Online inwisselen
Wat velen waarschijnlijk niet weten is dat je de boekenbon ook kunt gebruiken bij het kopen van ebooks en fysieke boeken in de webshop. Ja, echt waar. Niet bij de dikke blauwe man, helaas, maar wel bij de echte boekhandel. Ik koop het allerliefst mijn boeken dus bij Bruna, want daar kan ik de boekenbon gewoon online inwisselen. Code invoeren en klaar. Zo steun je zowel de boekenbon als de boekhandel, mooi toch? Als het kon ging ik natuurlijk naar een kleinere boekhandel en wisselde ik mijn fysieke boekenbon in voor fysieke boeken, maar dit is ook super. Ik wist tot vorig jaar niet eens dat dit kon, ebooks kopen met een boekenbon. Ik word dus heel blij van een boekenbon en minder van een cadeaukaart van de blauwe man. Die gebruik ik minder snel.

De Toekomst van de boekenbon
Binnenkort moet Het Verbond Van Boekhandelaren dus stemmen over het voortbestaan van de boekenbon. Het zou toch zonde zijn als deze verdwijnt? Want als er geen boekenbonnen meer zijn, worden er hoogstwaarschijnlijk ook minder boeken verkocht, wat de boeken dus weer duurder maakt. Het is een vicieuze cirkel die bijna niet (meer) te doorbreken is. Eén ding is wel zeker, iedereen zal zijn schouders eronder moeten zetten als de boekenbon blijft bestaan. Want makkelijk zal het niet worden, zeker niet.

Maar zeg nou zelf, het is toch doodzonde als de boekenbon verdwijnt? Ja. Wat kunnen we daaraan doen? Heel simpel. Iedereen die binnenkort jarig is en die geen specifieke cadeauwensen heeft verblijden met een boekenbon. Misschien wordt deze persoon dan aangespoord om (meer) te lezen. Je weet nooit wat voor een uitwerking zoiets heeft. En verder? Boekenbonnen voor je verjaardag vragen. Zeker als je geen specifieke wensen hebt. Laten we de boekenbon weer een boost geven, of het in ieder geval proberen.


Geef jij vaak boekenbonnen cadeau aan mensen?

Divider

3 responses to “Het noodlottige lot van de boekenbon

      • De papieren versie wordt inderdaad niet meer geaccepteerd, maar de kaart wel nog zover ik weet. En zover ik kan vinden op de website van het blauwe mannetje

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.