Recensie: Buddy Tegenbosch – Match

Posted July 20, 2019 by Laurie in Nederlands, Reviews / 0 Comments

Match is het nieuwste boek van Buddy Tegenbosch waarin familie, vriendschap en keuzes maken centraal staan. Ik mocht dit boek lezen voor Hebban en las het in nog minder dan twee uur uit.

Recensie: Buddy Tegenbosch – MatchMatch by Buddy Tegenbosch
Format: Paperback
Pages: 224
Genres: Young Adult
Published by van Goor on June 21, 2019
ISBN: 9789000367887
Also by this author: Oog om oog, Livestream
Goodreads
three-half-stars

Vanaf het moment dat Jim voor het eerst op het voetbalveld staat, weet hij dat hij er thuishoort. Met succes doorloopt hij de jeugdopleiding van PSV en als hij zeventien is, krijgt hij tijdens zijn zomervakantie in Zeeland bericht dat hij eindelijk mee mag op trainingskamp. Voor Jim en zijn beste vriend Jabbar is dit de kans om het tot de A-selectie te schoppen. Het is precies waar hij al die jaren zo hard voor heeft getraind. Als zijn klasgenoot Lola ook nog langskomt op de camping, kan de zomer niet meer stuk. Maar wanneer ze weer thuis zijn, blijft er van dat geweldige gevoel weinig meer over.
Soms gebeuren er dingen waar je geen vat op hebt. Die je niet verwacht had. Waardoor je even niet meer weet wat je moet doen, wie je bent, wat er belangrijk is. Op die momenten heb je iemand nodig, ook al weet je dat zelf misschien nog niet.

Toen ik de achterflap van Match las, stond ik niet meteen te springen om dit boek te lezen. Echter liet het boek me niet los en besloot ik het toch te lezen. Ik heb Oog om oog en Livestream van Buddy Tegenbosch gelezen en mijn ervaringen waren wisselend. Oog om oog vond ik echt goed, maar Livestream vond ik niets. Ik had daardoor ook niet heel specifieke verwachtingen van Match. Ik verwachtte wel een emotioneel boek, maar dat werd het voor mij niet.

De schrijfstijl van Buddy is zeer toegankelijk waardoor het boek makkelijk leest. Hier zit ook een gevaar aan: er is weinig ruimte voor diepgang in de ontwikkeling van het verhaal en de personages. Nou zit het met de karakterontwikkeling in Match wel goed, maar het gaat allemaal heel snel. Ik kom daar zo meteen op terug. De vlotte schrijfstijl zorgt er wel voor dat Buddy zijn boeken zeer geschikt zijn voor op de leeslijst van de middelbare school en middelbare scholieren zullen zijn boeken zeker aangenaam leesvoer vinden. Het enige is dat ik de snelheid niet bij de leeftijd van hoofdpersoon Jim vind passen. De personages in de boeken van Buddy Tegenbosch zijn allemaal wat ouder (examenjaar of eerste studiejaar), maar de schrijfstijl geeft mij een jeugdig gevoel.

Het plot heeft een duidelijke structuur. Het boek begint op de camping, gaat dan door naar een vervelend moment en eindigt met een keuze die gemaakt moet worden. Alle personages hebben een eigen perspectief, waardoor je over iedereen wat leest. De hoofdstukken zijn kort en het boek is niet zo dik, waardoor je het binnen een (in mijn geval) uurtje of twee uit hebt. Het tempo ligt hoog en dat komt de diepgang van het verhaal niet ten goede. Ik had meer gewild, misschien zelfs gewenst, dat we de struggles van de personages meer te zien kregen. De tijdssprongen in Match zijn groot en het gaat allemaal erg snel. Voor mij als veellezer is dit jammer, want ik zie Match nu meer als een luchtig boek terwijl het dat helemaal niet is. De karakterontwikkeling daarentegen is beter gelukt, hetzij wederom in een moordend tempo. Ik snap dat de structuur van het verhaal is opgebouwd als een voetbalwedstrijd en dat past ook goed bij het plot. Alleen is het voor mij te snel en te oppervlakkig. De boodschap die Buddy Tegenbosch met Match wil overbrengen had wat mij betreft beter uit de verf kunnen komen. Ik denk dat de jongere lezer hier meer van kan genieten en dat het tempo voor deze groep goed is. Mijns inziens kunnen zij zeker wat van dit boek leren.

Ondanks dat ik Match te snel vond gaan en dat ik diepgang miste, heb ik het boek wel met plezier gelezen. Wat ik fijn vind is dat de personages in de boeken van Buddy Tegenbosch wat ouder zijn waardoor ik me niet zo erger. De personages in Nederlandse young adult zijn over het algemeen wat jonger en ik merk dat ik daar minder leesplezier uit haal. Ik merk dat ik te veel leeservaring heb om voor de volle 100% van Match te kunnen genieten en het de volle 5 sterren te kunnen geven. Wel zou ik dit boek willen aanbevelen voor de leeslijst van de middelbare school, want daar mag het zeker een plekje opeisen. De achterliggende boodschap is er eentje waar veel (jongere) lezers iets van kunnen leren en het tempo is hoog. Dit past bij het verhaal, maar ik mis diepgang. Ik beoordeel Match van Buddy Tegenbosch met 3,5 sterren, want ik vond het wel een leuk boek om te lezen.

Divider

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.