(NL) Recensie: Tahereh Mafi – Een Bijna Eindeloze Afstand

Posted February 13, 2019 by Laurie in Nederlands, Reviews / 2 Comments

We kennen Tahereh Mafi allemaal van haar Vrees Me serie waarin we Juliette leren kennen. Juliette haar aanraking is dodelijk en dat maakt haar zo gevaarlijk. Toen ik hoorde dat Tahereh Mafi een ander type boek ging schrijven was ik een beetje voorzichtig. Ik heb namelijk een haat-liefdeverhouding met de boeken van deze auteur. Haar Vrees Me serie vind ik echt heel erg leuk, maar haar sprookjes liggen mij totaal niet. Hoe vond ik het om Een Bijna Eindeloze Afstand te lezen?

(NL) Recensie: Tahereh Mafi – Een Bijna Eindeloze AfstandEen bijna eindeloze afstand by Tahereh Mafi
Pages: 272
Published by Blossom Books on October 20, 2018
Also by this author: Vrees Me, Verwoest me, Breek me, Versplinter Me, Vertrouw Me, Heel me, Shadow Me, Weersta Me, Reveal Me, Imagine Me
Goodreads
four-stars

Shirin is het zat om altijd maar aangestaard, beledigd of zelfs aangevallen te worden. Ze is niet meer verbaasd dat mensen vreselijk kunnen zijn, alleen maar vanwege haar afkomst, religie en de hijab die ze draagt. Ze is er klaar mee dat mensen haar niet zien om wie ze is, maar altijd direct een oordeel klaar hebben, en denken te weten wat ze denkt of voelt.

Het is 2002, een jaar na de aanslagen van elf september in New York, en het is een heftige en verwarrende tijd. Shirin sluit iedereen buiten, en verliest zichzelf in muziek en breakdance. Ocean James is de eerste persoon in tijden die haar echt lijkt te willen leren kennen, maar ze komen uit twee schijnbaar onverenigbare werelden. En Shirin heeft de muur om zich heen zo zorgvuldig opgebouwd dat ze niet weet of ze wel in staat is om hem af te breken.


Verwachtingen

Door alle positieve geluiden over dit boek waren mijn verwachtingen hoog. Echter hield ik wel in mijn achterhoofd dat contemporary mij de laatste tijd een stuk minder goed pakt, dus vandaar dat ik het toch nog best spannend vond.

Verhaal

Het verhaal in Een Bijna Eindeloze Afstand speelt zich af in de tijd na 9/11 en is gedeeltelijk autobiografisch. Racisme en xenofobie zijn thema’s die een zeer belangrijke rol spelen. Shirin krijgt met allebei te maken. Doordat ze een moslima is die een hoofddoek draagt zijn mensen eerder geneigd anders naar haar te kijken. Ze zien alleen de hoofddoek en niet de persoon die die hoofddoek draagt. Na 9/11 werd dit gevoel alleen maar sterker en werden de vooroordelen ook zichtbaarder.

Ik vond Shirin ook wel een beetje zwart-wit. Ze was boos op alles en iedereen en gaf zelf niemand de kans om haar echt te zien en te leren kennen. En ja, daar gaf ze andere mensen de schuld van. Ze sloot zich voor iedereen af en die bakstenen muur die ze om zich heen heeft gebouwd versterkte naar mijn idee juist de vooroordelen die mensen over haar hadden zonder haar echt te kennen. Ze werd al gek als iemand echt aardig tegen haar deed (zoals Ocean of de vrienden van Navid), ze zocht er meteen wat achter. Aan de ene kant begrijpelijk, maar aan de andere kant ook heel storend.

Naarmate het verhaal vorderde zag je Shirin gelukkig wel groeien. De muur brokkelde stukje bij beetje af en dat was een goede ontwikkeling. Ik denk dat dit het belangrijkste element van dit hele boek is en niet eens zo zeer het plot. Als je een boek leest voor de plot zal Een Bijna Eindeloze Afstand niet bij je passen. Dit boek draait echt om karakterontwikkeling en niet zozeer om een verhaal. Ondanks dat ik het plot zelf niet zo sterk vond las ik dit boek wel binnen no time uit en wist het me ook te boeien. Dat is heel lang geleden voor een contemporary. Ik blijf een grotere fan van de Vrees Me serie, maar Een Bijna Eindeloze Afstand mag er met 4 sterren ook zeker zijn.


Wat is jouw favoriete boek van Tahereh Mafi?

Divider

2 responses to “(NL) Recensie: Tahereh Mafi – Een Bijna Eindeloze Afstand

  1. Thanks for the write up on this. I honestly haven’t seen very many and this one is sitting on my shelf waiting to be read. I really do want to get to it. I am not expecting plot, but I do hope for much character depth and growth. I have high expectations. Hopefully I won’t be disappointed!
    Lindsay onlangs geplaatst…Pardon my absence…My Profile

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.