Recensie: Casey McQuiston – Red, White & Royal Blue

Posted juni 29, 2019 by Laurie in New Adult, Recensies, Roman / 0 Comments

Red, White & Royal Blue is internationaal dé gay romance hype van dit moment. Politieke intriges, enemies to lovers en situaties die personages in benarde posities brengen: dit debuut van Casey McQuiston heeft het allemaal.

Recensie: Casey McQuiston – Red, White & Royal BlueRed, White & Royal Blue by Casey McQuiston
Format: Paperback
Pages: 423
Genres: New Adult, Feelgood
Published by St. Martin's Griffin on May 14, 2019
ISBN: 9781250316776
Goodreads
four-stars

four-flames

A big-hearted romantic comedy in which First Son Alex falls in love with Prince Henry of Wales after an incident of international proportions forces them to pretend to be best friends...

First Son Alex Claremont-Diaz is the closest thing to a prince this side of the Atlantic. With his intrepid sister and the Veep’s genius granddaughter, they’re the White House Trio, a beautiful millennial marketing strategy for his mother, President Ellen Claremont. International socialite duties do have downsides—namely, when photos of a confrontation with his longtime nemesis Prince Henry at a royal wedding leak to the tabloids and threaten American/British relations.

The plan for damage control: staging a fake friendship between the First Son and the Prince. Alex is busy enough handling his mother’s bloodthirsty opponents and his own political ambitions without an uptight royal slowing him down. But beneath Henry’s Prince Charming veneer, there’s a soft-hearted eccentric with a dry sense of humor and more than one ghost haunting him.

As President Claremont kicks off her reelection bid, Alex finds himself hurtling into a secret relationship with Henry that could derail the campaign and upend two nations. And Henry throws everything into question for Alex, an impulsive, charming guy who thought he knew everything: What is worth the sacrifice? How do you do all the good you can do? And, most importantly, how will history remember you?

Over het boek

Alex is de zoon van de president van Amerika en samen met zijn familie is hij op bezoek bij de koninklijke familie van het Verenigd Koninkrijk voor een koninklijke bruiloft. Henry, de prins van Wales, en Alex kunnen elkaar niet luchten of zien, wat deze ontmoetingen nogal “awkward” maken. Alex is nogal onhandig en daardoor gebeurt er iets waar de tabloids rijkelijk van smullen. Na de spraakmakende foto van het incident moeten beide heren de reputatie van zowel het Engelse hof als de president van Amerika zien te redden. Alex en Henry worden verplicht tijd met elkaar door te brengen, maar dan blijkt dat toch niet zo erg als ze dachten. De twee ontwikkelen gevoelens voor elkaar, wat reden is voor nieuw gedoe, want een Engelse prins mag niet homoseksueel zijn. Hoe gaan Alex en Henry zich hieruit redden en hoe zorgen ze ervoor dat ze toch gelukkig kunnen zijn samen?

Het verhaal

Red, White & Royal Blue begint veelbelovend. In het eerste hoofdstuk maak je kennis met Alex, zijn zus June, zijn beste vriendin Nora en de mensen die voor hun moeder werken. Het gezelschap vertrekt naar Engeland voor de koninklijke bruiloft en in datzelfde hoofdstuk vindt het grote incident al plaats. Dit incident is nogal gênant, maar laat je stiekem toch glimlachen. De toon voor het boek was gezet: een luchtig verhaal waar je om kunt lachen.

Dat lachen hield alleen niet lang stand. Wat daarna gebeurde was niet komisch te noemen en het voelde geforceerd aan. Zo moesten Alex en Henry verplicht op de foto en werden de gevoelens voor elkaar heel snel duidelijk. Het zou interessanter geweest zijn als Alex en Henry wat langzamer verliefd op elkaar werden en nog wat langer vijanden zouden blijven. Dit kon een hele hope nieuwe, gênante situaties opleveren. Wat dat betreft is dit een gemiste kans voor het verhaal. Red, White & Royal Blue verliep hierdoor wat stroef en soms werd het te langdradig.

De relatie tussen Alex, zijn familie en alle medewerkers was een enorm pluspunt voor Red, White & Royal Blue. De personages waren stuk voor stuk aangenaam en steunden elkaar door dik en dun. Het dynamische trio Alex, June en Nora was erg aangenaam om over te lezen. June en Nora accepteerden Alex zoals hij is en dat geldt ook voor de rest van de personages in het Witte Huis. Deze groep personages ontvingen Henry, zijn zus Beatrice en Henry zijn beste vriend Paz ook met open armen en algauw werd het dynamische trio uitgebreid met nog een dynamisch trio. De andere Engelse personages waren nogal stijfjes.

Dat de Engelse personages nogal stijfjes zijn bleek ook wel uit een ander incident wat het verhaal in een stroomversnelling bracht, maar wat tegelijkertijd een grote spoiler is. Dit incident kon iedereen de kop kosten en Alex, Henry en beider families moesten hier hun weg in zien te vinden. Wederom accepteerden de Amerikanen het makkelijker dan de Engelsen. Anderzijds maakte de familie van Henry, en dan met name zijn oudere broer en moeder, een enorme groei door. Zij wilden niet met de oude patronen breken en hadden nogal moeite met Henry, maar na een goed gesprek ging het gelukkig een stuk beter. De situatie was wel snel opgelost, wat het minder geloofwaardig maakt. Dit gold zeker voor de Amerikaanse personages. Alles was meteen in orde, maar dat gaat in het echte leven niet altijd zo. Gelukkig bieden de Engelsen tegenwicht, maar het zou iets geloofwaardiger zijn geweest als het wat minder makkelijk zou gaan aan Amerikaanse zijde.

Red, White & Royal Blue is een romantische comedy die soms wat ongeloofwaardig aanvoelde en ook net dat extra komische randje mist. Desondanks is het boek zeer vermakelijk en ondanks de meer dan 400 pagina’s leest het makkelijk weg. Als je op zoek bent naar een luchtig verhaal waarin het plot zelf geen grote rol speelt is dit zeker een boek voor jou. Dit boek draait om jezelf vinden en jezelf leren en durven zijn. De karakterontwikkeling van alle personages is de drijfveer van dit hele verhaal en vormt tevens de basis voor de onderlinge relaties tussen de personages. Red, White & Royal Blue bevat geen plot dat je op het puntje van je stoel laat zitten, maar laat je wel nadenken over wie je bent en hoe je daar mee om gaat.

Tags:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.