Recensie: Samantha Stroombergen – De Witte Kamer

Posted september 10, 2019 by Laurie in Recensies, Thrillers / 0 Comments

Deze week gaat het een beetje anders op mijn blog, want ik heb deze week omgedoopt tot recensieweek van de shortlist van de Hebban debuutprijs. Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel heb ik in april al besproken en gister was Laura H. van Thomas Rueb aan de beurt. Vandaag is het tijd voor De Witte Kamer van Samantha Stroombergen, een thriller. Ik heb al een heel tijdje geen thrillers meer gelezen, maar wist deze thriller mij te boeien?

Recensie: Samantha Stroombergen – De Witte KamerDe witte kamer by Samantha Stroombergen
Format: Paperback
Pages: 365
Genres: Thriller
on June 5, 2018
ISBN: 9789022583203
Goodreads
three-stars

Een ijzersterk, spannend thrillerdebuut van een nieuw Nederlands talent

In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Rechercheur Léon Coeur is direct gefascineerd: het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Léon is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team hem nodig heeft. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert.

Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, op-sluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij een complot op het spoor? Zou het kunnen dat de werkelijke dader van de aanslag niet de vluchteling was die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid.

Doordat De witte kamer is genomineerd voor de Hebban debuutprijs en ik positieve reacties hoorde, waren mijn verwachtingen erg hoog. Misschien zelfs een beetje te hoog. Ik verwachtte een ijzersterke, bloedstollend spannende thriller, maar ik werd helaas niet op mijn wenken bediend. Ik denk dat als je veel thrillers hebt gelezen, je het niet spannend gaat vinden. Dit probleem had ik een beetje, want dat het goed in elkaar zit kan ik niet ontkennen.

In De witte kamer is er een moord gepleegd die te maken heeft met een aanslag in Amsterdam en een Oosters ritueel. Klinkt spannend. Rechercheur Leon Keur is geschorst, maar hij kan het werk niet loslaten en duikt in deze zaak. Hij roept hiervoor de hulp in van zijn nichtje Hanna die criminologie studeert.

De uitwerking van de personages is voor mij het beste deel van De witte kamer. Ik vond het plot matig, misschien zelfs wel wat flauwtjes. De personages waren echter gedetailleerd uitgewerkt en je leerde hen ook echt goed kennen. Wat voor trauma draagt Hanna met zich mee? Het vervelende van een thriller is dat het daar juist om het plot draait en dat hier niet goed uit de verf kwam.

Waarom kwam het plot niet goed uit de verf? Het voelt wat standaard aan. Geschorste rechercheur, familie in de problemen, rechercheur zelf in de problemen. De standaard thrillerformule dus en dat is jammer. Ik had hier veel meer van verwacht, maar ik zat absoluut niet op het puntje van mijn stoel. Dit boek is geschikt voor de thriller fans, maar niet als je een echt doorgewinterde lezer van dit genre bent zoals ik. De witte kamer is, ondanks dat het niet helemaal mijn boek is, wel een stevig debuut.

Tags:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.