(NL) Recensie: Caleb Roehrig – Voor Het Laatst Gezien

Posted januari 24, 2019 by Laurie in Recensies, Young Adult / 0 Comments

Op een dag kreeg ik een spontaan idee. Ik besloot voor onze spot op Hebban het boek Voor Het Laatst Gezien van Caleb Roehrig te lezen. Het artikel staat inmiddels online en vind je hier. Vandaag deel ik mijn recensie ook op mijn blog, want ik gaf dit boek een monsterscore. Het is lang geleden dat ik deze waardering gaf aan een boek in dit genre.

(NL) Recensie: Caleb Roehrig – Voor Het Laatst GezienVoor het laatst gezien by Caleb Roehrig
Pages: 288
Published by van Goor on November 4, 2018
Also by this author: Dwaalspoor
Goodreads
four-half-stars

Sensationele thriller voor fans van 13 Reasons Why en Gone Girl

Flynns vriendin January is verdwenen en iedereen gaat ervan uit dat hij daar meer van weet. Hij was tenslotte haar vriendje. En hij is de laatste die haar gezien heeft. Flynn heeft echter een geheim dat zo groot is dat hij de waarheid over hun laatste ontmoeting moet verdraaien. Terwijl hij probeert te achterhalen wat er met January is gebeurd, zal hij de waarheid over zichzelf onder ogen moeten zien. Dan ontdekt hij dat ook zij geheimen had, met verstrekkende gevolgen.

'Ik wilde in Voor het laatst gezien graag spelen met perspectieven. Je leert January eigenlijk alleen kennen door de ogen van anderen, en daardoor is het aan de lezer om te bepalen of ze oprecht heeft gehandeld.' Caleb Roehrig over Voor het laatst gezien

“Voor de fans van 13 Minuten en Thirteen Reasons Why.” Dat is wat er wordt gezegd over de nieuwste thriller in Young Adult boekenland: Voor Het Laatst Gezien van Caleb Roehrig. Dat citaat was reden genoeg voor mij om een beetje sceptisch te zijn. Ik was namelijk niet de allergrootste fan van 13 Minuten van Sarah Pinborough, maar ik vond Thirteen Reasons Why van Jay Asher daarentegen wel weer goed. Toch bleef dit boek maar aan me knagen en uiteindelijk heb ik mijn instinct gevolgd en het boek gelezen.

Naar mijn mening is Voor Het Laatst Gezien eerder een mystery dan een thriller en om eerlijk te zijn ben ik daar blij om. De laatste tijd heb ik wat meer moeite met thrillers en met name met de voorspelbaarheid ervan. Dit boek is allesbehalve voorspelbaar, maar daar kom ik later nog op terug. Ik zou dit boek dus zelf niet als thriller bestempelen.

Zoals eerder gezegd bleef Voor Het Laatst Gezien maar aan me knagen en dat kwam door de achterflap. Waarom zou January verdwenen zijn? Zou ze nog in leven zijn? Zo’n soort plot kan echter heel voorspelbaar zijn, maar dat was in dit geval niet zo. Ik had tot op ongeveer 60% van het boek oprecht geen flauw idee wat er gebeurt zou kunnen zijn en wie er verantwoordelijk voor kon zijn. Dan heb je wel een goed plot neergezet, want ik heb zoiets meestal al heel snel door. Om eerlijk te zijn duurde het nog langer voor ik de verantwoordelijke had opgespoord, want dat wist ik op 60% van het boek nog steeds niet. Ik heb Voor Het Laatst Gezien binnen 24 uur uitgelezen, want ik werd helemaal meegezogen in het verhaal. Dat ik zo werd meegezogen is voor mij al een hele tijd geleden voor een thriller/mystery, dus wederom een goed teken.

Caleb Roehrig heeft de personages in Voor Het Laatst Gezien goed uitgewerkt, vooral Flynn. Flynn draagt een geheim met zich mee, maar dat geheim kon ik al snel raden. Desondanks voelde het niet geforceerd, het was er gewoon. Flynn is een aangenaam personage en hij weet wat hij wil, namelijk January terugvinden. Hij heeft ook lef, want wat hij allemaal onderneemt om aan informatie te komen is soms ronduit gevaarlijk.

De andere personages zijn ook goed uitgewerkt. Je leert wel het een en ander over January, maar vanuit de ogen van anderen en door middel van flashbacks. Hierdoor weet ik niet zo goed wat ik van haar moet vinden. Zou ik haar nou gemogen hebben of niet? Ik weet het niet. Ik snap wel waarom ze opeens verdwenen is, maar of dat nou helemaal terecht is? Ik denk het niet. Jonathan vond ik een enorm nare man, het leek alsof hij helemaal niets maar dan ook echt niets om January geeft. Daar houd ik echt niet van en dat maakt hem wel verdacht.

Daarnaast zijn Kaz, Cedric en Reiko er nog. Over Reiko komen we niet heel veel te weten, maar wat we van haar te zien krijgen is niet heel positief. Ik vond haar een beetje hypocriet, maar achter die reden kom je pas laat in het boek. Kaz worstelt met zichzelf en zijn achtergrond en dat is ook goed gelukt. Ook dit was er gewoon en voelde niet geforceerd. En dan Cedric. Tsja, wat zal ik daar eens over zeggen. Die man vond ik ook niet zo prettig.

De plot en de personages zijn dus goed uitgewerkt. Ik was zeer aangenaam verrast door Voor Het laatst Gezien. Het boek heeft een halve ster verloren omdat ik van sommige personages niet goed wist wat ik van hen moest vinden, maar 4,5 sterren is zeker een mooie score. Een aanrader dus!

Tags:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.