(NL) Recensie: Buddy Tegenbosch – Oog Om Oog

Posted september 4, 2018 by Laurie in Recensies, Young Adult / 0 Comments

Oog Om Oog is een boek dat al heel lang op de planning stond om gelezen te worden. En september is “lees uit eigen kast maand”, dus kon deze natuurlijk niet ontbreken.

(NL) Recensie: Buddy Tegenbosch – Oog Om OogOog om oog by Buddy Tegenbosch
Pages: 304
Published by van Goor on October 1, 2015
ISBN: 9000347599
Also by this author: Livestream, Match
Goodreads
four-stars

Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst.Bang voor wat zou kunnen gebeuren.

Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komthij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin.Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar.Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.


Vragen
Het eerste deel, nog voor het eerste hoofdstuk, riep meteen al de nodige vragen op. Waar ging dit over? Was dit een gevangenis? Wat is er gebeurd? Kortom: ik had vragen en die wilde ik beantwoord zien.

Verhaal
Het verhaal loopt vlot. Buddy Tegenbosch heeft een fijne schrijfstijl waardoor ik door het boek heen vloog. Aan het eind van ieder hoofdstuk kreeg je een terugblik naar het verleden van Jaap-Jan en deze terugblikken maken je nieuwsgierig. Tegelijkertijd zorgen deze voor een cliffhanger, want je wilt weer verder lezen omdat je wilt weten hoe het verder gaat in het heden. Naarmate ik verder kwam in het boek werd het verhaal knetter spannend. Kan een zeker persoon gestopt worden en lukt dat ook nog op tijd?

Personages
Ik had het liefst nog meer van de personages gezien. Je leert ze wel kennen – sommigen beter dan anderen -, maar toch bleven ze een beetje oppervlakkig. Ik was vooral benieuwd wat er nou in het hoofd van Ivar omging en hoe zijn gedrag verklaart kon worden. Je leest daar wel iets over, maar dat is slechts een heel klein deel.

Lijsters
Oog Om Oog is recent toegevoegd aan de Nederlandse Lijsters en dat is zeker een goede keuze. Dit boek is niet te kinderlijk, maar ook niet te moeilijk. Het zal het leesplezier van jongeren niet wegnemen.

Conclusie
Oog Om Oog is een fijne young adult thriller die lekker wegleest. Wel had ik wat meer diepgang willen zien in de personages, vooral Ivar. Ik vind het een goede keuze dat dit boek nu op de Nederlandse Lijsters lijst staat, want het is er zeker geschikt voor.

Tags:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.