(NL) Recensie: Amy Mcculloch – Jinxed (Jinxed #1)

Posted januari 28, 2019 by Laurie in Recensies, Young Adult / 1 Comment

Een aantal maanden geleden hoorde ik voor het eerst over het boek Jinxed van Amy Mcculloch. In eerste instantie sprak het me niet direct aan, maar na het lezen van van Engelse recensies wilde ik het toch proberen. Dat heb ik dus gedaan en vandaag lezen jullie mijn recensie.

(NL) Recensie: Amy Mcculloch – Jinxed (Jinxed #1)Jinxed by Amy McCulloch
Series: Jinxed #1
Pages: 320
Published by Harper Collins YA on January 15, 2019
Goodreads
four-stars

Laceys grote droom is om later bij moncha te werken, het enorme technologiebedrijf dat de baku heeft uitgevonden, een digitaal huisdier waarmee je honderd keer meer kunt doen dan met een smartphone en die bovendien een echte vriend kan worden.

Om haar doel te bereiken wil Lacey naar Profectus, een eliteschool waar alles draait om hightech. Wanneer ze wordt afgewezen, omdat ze zich geen geavanceerde baku kan veroorloven – maar alleen een simpel insect: de Nokia onder de baku's – valt haar droom in duigen.

Dan vindt ze onder een struik de kapotte resten van een level 3 baku. Met engelengeduld weet ze het ding te repareren, en dan staat er een adembenemend mooie kat voor haar, die ze Jinx noemt. Tot haar vreugde krijgt ze met Jinx alsnog toegang tot Profectus. Maar dan beginnen de problemen. Jinx is anders. Hij lijkt soms wel... echt. En waarom is haar gezworen vijand Carter zo bovenmatig in hem geïnteresseerd?


Verwachtingen

Ik wist niet heel goed wat ik van Jinxed moest verwachten. Ik had nog nooit een boek over robothuisdieren gelezen en ik ben normaal niet zo van de sci-fi boeken. Ik ging er dus redelijk blanco in en ik ben best aangenaam verrast.

Verhaal

Jinxed speelt zich af in een tijdperk dat weleens de nabije toekomst zou kunnen zijn. Smartphones bestaan nog wel, maar mensen hebben nu een baku, een robothuisdier. Deze baku is niet alleen een robot, maar ook echt een maatje. Ze kunnen praten, muziek afspelen en nog veel meer. Jinx is alleen een beetje anders dan de gemiddelde baku en daardoor vestigt hij de aandacht op zichzelf en op zijn baasje Lacey.

Het tempo in het verhaal ligt hoog waardoor je zo door het boek heen leest. Ik miste alleen wat diepgang in de personages, deze zouden voor mij nog wat meer uitgewerkt mogen worden. Daarnaast is het verhaal behoorlijk cliché en voorspelbaar, maar toch maakte dat in dit geval niet veel uit. Het bleef leuk om te lezen en het einde maakt me wel heel nieuwsgierig naar het vervolg.

Zou ik zelf een baku willen hebben? Ik denk het niet. Ten eerste moet je een lijn achter je oor laten aanbrengen om de baku te kunnen opladen. Ik vind zoiets echt doodeng, het is toch een elektriciteitsdraadje in je lichaam. Daarnaast vond ik dat de personages in Jinxed te afhankelijk waren van hun baku en dat zou ik echt niet willen. Je bent nooit eens los van elkaar en de personages doen amper meer iets zelf. Daardoor vond ik ze ook wat oppervlakkig. Ik vond Lacey iets te geobsedeerd door Moncha Corp, waardoor je haar verder niet echt leert kennen. Bij iedereen draaide alles om de baku en dat is jammer.

Conclusie

Jinxed is een vermakelijk boek met een hoog tempo. Het mist alleen wat diepgang en dat geldt vooral voor de personages. Ik hoop dat dit in de vervolgdelen wel gaat komen, want dat heeft het verhaal echt nodig. Het einde van dit boek maakt me wel weer nieuwsgierig naar het vervolg.


Zou jij een baku willen hebben of ben je bang dat je er veel te afhankelijk van wordt?

Tags:


One response to “(NL) Recensie: Amy Mcculloch – Jinxed (Jinxed #1)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.