(NL) Duorecensie: Hayley Barker – Showstopper (Showstopper #1)

Posted oktober 31, 2018 by Laurie in Recensies, Young Adult / 0 Comments

Een paar maanden geleden kwam Hayley Barker voor een signeersessie naar Paagman in Den Haag. Angela en ik gingen er heen en besloten een duorecensie van Showstopper te schrijven. Omdat het boek een Halloween vibe heeft, hebben we besloten deze recensie met Halloween online te zetten. Heeft Showstopper onze redelijk hoge verwachtingen waargemaakt?

(NL) Duorecensie: Hayley Barker – Showstopper (Showstopper #1)Showstopper by Hayley Barker
Series: Showstopper #1
Pages: 416
Published by Uitgeverij de Fontein on February 1, 2018
ISBN: 902614380X
Goodreads
two-stars

Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter.

Wanneer Ben, zoon van een machtig minister, voor het eerst de show bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko. Maar terwijl zij adembenemende kunsten op het hoge koord vertoont, wachten onder haar hongerige leeuwen.

Kan Ben haar helpen ontsnappen uit deze gevangenis? En heeft hij de moed het systeem aan te klagen dat zijn moeder als minister in stand houdt?


Verwachtingen
Laurie wist niet zo goed wat ze van het boek moest verwachten. In eerste instantie was ze het ook niet van plan om te lezen, want de flaptekst sprak haar niet zo aan. “Een boek over een circus, dat lijkt me niet echt leuk.” Uiteindelijk heeft ze het boek toch gekocht en is ze begonnen met lezen. “Ik had veel wisselende recensies van Showstopper gelezen en deze wisselden extreem. Ik kon dus ook niet veel verwachtingen hebben.” Zijn Laurie haar verwachtingen overtroffen? Nee. “Ik ben eigenlijk enorm teleurgesteld.

Angela had hoge verwachtingen van showstopper. Op social media had ze veel positieve reacties op dit boek gelezen, dus begon ze vol goede moed met lezen. Ze was graag hyper geweest over dit boek, maar ook Angela is teleurgesteld. “Ik kwam er in het begin gewoon niet doorheen!” Het begin vond Angela heel langzaam en het verhaal hield haar niet in zijn greep. Ïk pakte het boek op, las een paar zinnen en legde het vervolgens weer weg.”

Verhaal
In het begin van het verhaal was Laurie heel erg in de war. Door het ontbreken van hoofdstuk aanduidingen in het ebook was het niet duidelijk vanuit wiens perspectief ze aan het lezen was. Dit bleef het hele boek zo. Buiten dat wist het verhaal Laurie ook niet te boeien. “Het bleef allemaal heel oppervlakkig en je leerde de personages niet echt kennen. Ik ergerde me aan Ben en aan de instalove. Het hele verhaal draait om instalove. Verder leek het wel of er in Showstopper mensen zonder menselijk karakter zaten. De zuiveren waren helemaal fantastisch en de droezems waren ronduit slecht. Er zat niets tussenin. Hierdoor kwam het allemaal geforceerd en ongeloofwaardig op me over. Want nee, de droezems zijn niet alleen maar slecht. Ik heb me hier het hele boek aan geërgerd.”

Instalove blijkt wel een terugkerende ergernis te zijn in showstopper, want ook Angela irriteerde dit element mateloos. “Waar is de diepere romantiek? Waarom houd hij zoveel van haar? Ben had Hoshiko nog niet eens ontmoet, alleen haar projectie gezien in de lucht, en hij was al helemaal gek van haar! Instalove is not done in mijn boekje en kan een goed plot zo erg verpesten…”

Daarnaast vond Angela de world building niet goed geslaagd. “De world building voelde heel erg vlak aan, er zat geen diepte in en ik miste achtergrondinformatie. Hoe is de wereld geworden zoals hij nu is? Wat was de trigger? De wereld pakte me gewoon niet en het gaf geen extra dimensie aan het verhaal. Het plot had zoveel potentie die niet tot bloei is gekomen, zo enorm zonde!”

Toch heeft Angela wel wat positieve punten gevonden in Showstoper. Een goed punt in dit boekvind ze dat Hayley niet bang is om haar karakters te laten sterven. “Stiekem, ondanks dat het mijn hart vaak in duizend stukjes breekt, ben ik daar heel erg dol op. Het was niet altijd optimaal uitgevoerd, vooral omdat je geen diepe band op bouwde met de karakters, maar ik kan zeker wel inzien waarom de karakters die stierven moesten sterven.”
Nog een positief punt was dat de ‘hoofdstukken’ (als je ze zo kan noemen), of eigenlijk perspectiefwisselingen, een hele fijne vaart in het verhaal hielden. Ze waren lang genoeg om interessant te zijn en kort genoeg dat je makkelijk door las. “Heel goed gedaan!”

Wel vermaakt
Op zich heeft Laurie zich in het begin wel vermaakt tijdens het lezen van Showstopper. Het boek las snel weg en de Nederlandse vertaling was prima gelukt. “Ik verveelde me alleen wel op een gegeven moment. Het verhaal zelf ging mij te langzaam en er zat geen diepgang in. Op een gegeven moment las ik het maar om het te lezen voor deze recensie. Niet omdat het me echt boeide of omdat ik in het verhaal werd gezogen. Dat gebeurde totaal niet. Heel jammer, want ik had echt heel veel verwacht. Zeker omdat het verhaal een beetje lijkt op The Greatest Showman en die film vind ik echt geweldig. Het verschil zit hem zeker in de benadering. Worden de mensen die “anders” zijn in The Greatest Showman op een positieve manier benadert en behandelt, gebeurt dat in Showstopper totaal niet. In het begin heb ik me nog wel vermaakt, maar dat verdween wel snel naar de achtergrond. Vanaf de tweede helft begon ik me aan het boek te irriteren.”

Uiteindelijk heeft Angela zich ook wel vermaakt tijdens het lezen. “Hoe erg ik het begin en het midden ook haatte, het einde van Showstopper vond ik wel heel erg goed. Het einde was de saving grace voor dit boek. Dat was het moment dat ik het boek niet meer weg legde en wilde weten hoe het zou eindigen.”

Eindoordeel
Laurie vond Showstopper in het begin nog wel vermakelijk, maar begon zich later flink te ergeren. “Ik voel me absoluut niet aangetrokken tot de aankoop van Showstealer en ga dat boek dus ook niet lezen. Het verhaal blijft me niet bij, ik moest zelfs even denken hoe benn ook alweer heette. Showstopper heeft dus geen indruk op me gemaakt. Van mij krijgt dit boek daarom ook slechts 2 sterren. Jammer, maar is niet anders.”

Angela’s conclusie is dat het boek redelijk vermakelijk was en daarom ook een voldoende heeft gekregen, ook al is het maar een magere 5,5 (en 2 sterren). Het had zoveel beter kunnen zijn als er meer aan world building was gedaan (deze was nu heel erg vlak) en meer aan character building was gedaan. Ook had ze liever gezien dat er een opbouw was geweest naar de relatie tussen Hoshiko en Ben. “Instalove is zoooo not done!”

Eindwaardering van Showstopper is:
Laurie: 2 sterren
Angela: 2 sterren
Gemiddelde eindwaardering: 2 sterren

Tags:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.