Mini-recensies: Hazelwoud / The Handmaid’s Tale

Posted juli 7, 2019 by Laurie in Fantasy, Recensies, Young Adult / 0 Comments

Vandaag even twee mini-recensies, want ik loop achter. Als er een boek is waar ik heel lang over heb getwijfeld, dan is het wel Hazelwoud van Melissa Albert. Na anderhalf jaar twijfelen besloot ik het toch eens te lezen, maar wel met weinig verwachtingen. Vervolgens las ik The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood en daar dook ik blanco in.

Hazelwoud

Mini-recensies: Hazelwoud / The Handmaid’s TaleHazelwoud by Melissa Albert
Series: The Hazel Wood #1
Format: Hardcover
Pages: 336
Genres: Young Adult
Published by Moon on January 30, 2018
ISBN: 9789048838967
Goodreads
three-stars

De zeventienjarige Alice is het grootste deel van haar leven samen met haar moeder op de vlucht geweest voor het ongeluk dat hen achtervolgt. Maar wanneer Alice' oma, schrijfster van een duister sprookjesboek, op haar landgoed het Hazelwoud overlijdt, lijkt het ongeluk hen in te halen: Alice'
moeder wordt ontvoerd door een man die zegt dat hij uit het Achterland komt - de dreigende bovennatuurlijke wereld uit haar oma's verhalen. Alice' enige aanwijzing is het bericht dat haar moeder voor haar achterlaat:

BLIJF WEG UIT HET HAZELWOUD

Alice heeft haar oma's fanatieke fans altijd zo veel mogelijk vermeden, maar nu zit er niets anders op: ze moet hulp vragen aan haar klasgenoot en Achterland-superfan Ellery Finch. Hij helpt haar gelukkig maar al te graag, al vraagt Alice zich wel af waarom hij zo gretig op haar aanbod ingaat. Om haar moeder terug te vinden, moeten Alice en Ellery afreizen naar het Hazelwoud, naar de wereld waar haar oma's sprookjes hun oorsprong vonden. Zal Alice er tijdens haar zoektocht achter
komen waar haar eigen verhaal begon... en vooral waar het misging?

Ik had niet zulke hoge verwachtingen van Hazelwoud. De recensies lopen nogal uiteen van slecht tot heel erg goed, dus wat kun je dan verwachten? Ik had alleen wel een beter boek verwacht dan dat ik nu las. Om te beginnen is Alice geen leuk personage. Ze is saai en bovenal onaardig en onsympathiek. Ze joeg iedereen weg en was gewoon niet leuk. Dat gold ook voor het verhaal. In het begin was het nog oké, maar ik had meer van het Achterland en het Hazelwoud verwacht. Het boek was soms letterlijk slaapverwekkend en dat is geen goed teken. Hazelwoud krijgt drie sterren, maar met pijn en moeite.

The Handmaid’s Tale

Mini-recensies: Hazelwoud / The Handmaid’s TaleThe Handmaid's Tale by Margaret Atwood
Series: The Handmaid's Tale #1
Format: Paperback
Pages: 395
Genres: Fantasy
Published by Fawcett Books on December 12, 1986
ISBN: 9780449212608
Also by this author: The Testaments
Also in this series: The Testaments
four-stars

A gripping vision of our society radically overturned by a theocratic revolution, Margaret Atwood’s The Handmaid's Tale has become one of the most powerful and most widely read novels of our time.
Offred is a Handmaid in the Republic of Gilead, serving in the household of the enigmatic Commander and his bitter wife. She may go out once a day to markets whose signs are now pictures because women are not allowed to read. She must pray that the Commander makes her pregnant, for in a time of declining birthrates her value lies in her fertility, and failure means exile to the dangerously polluted Colonies. Offred can remember a time when she lived with her husband and daughter and had a job, before she lost even her own name. Now she navigates the intimate secrets of those who control her every move, risking her life in breaking the rules.
Like Aldous Huxley’s Brave New World and George Orwell’s Nineteen Eighty-Four, The Handmaid's Tale has endured not only as a literary landmark but as a warning of a possible future that is still chillingly relevant.

The Handmaid’s Tale is een boek dat ik al vaker voorbij zag komen, maar waarvan ik twijfelde of het iets voor mij zou zijn. Ik besloot het op te pakken en ik werd aangenaam verrast. Het was af en toe pittig, maar over het algemeen goed te doen. Bah, wat een naar regime heerst daar in die wereld, ik moet er niet aan denken. Geloof is het middelpunt en daar heb ik wat minder moeite mee, maar de manier hoe er met vrouwen werd omgegaan vond ik echt niet oké. Vrouwen mogen alleen maar zwanger worden en verder helemaal niets? Nee, gewoon nee. Ondanks het heftige onderwerp en de soms lastige stijl las het boek goed weg en bleef ik wel geprikkeld om te lezen.

Tags:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.