Blind & bookblogger: challenges & struggles

Posted april 23, 2017 by Laurie in Persoonlijk / 0 Comments

Deze keer eens iets over mij op dit blog. Sommigen van jullie vroegen je misschien een aantal dingen af. Deze dingen zal ik in dit artikel een beetje duidelijk proberen te maken.
Blind
Het kopje en de titel zeggen het eigenlijk al helemaal: ik ben blind. Of nouja, ik zie 0,007%. Zo geboren, dus weet niet beter. Ach ja, niets aan te doen. Dus Maar goed, dat moet niet uit maken lijkt me. Ik houd van lezen, al van kleins af aan. Hoe dan? Nou, braaileboeken of gesproken boeken. Brailleboeken zijn onhandig en immens, maar vond ik altijd stukken beter dan gesproken boeken. Nadeel is wel dat ik áltijd flink achter liep op de goedziende medemens met het lezen van boeken, ik had ze vaak pas minimaal 6 maanden later, soms jaren en soms gewoon helemaal niet, want dan werden ze niet omgezet. Met gesproken boeken was dit probleem minder aanwezig, maar die werden niet altijd goed voorgelezen. Dat lag dan vaak aan de stem van degene die de boeken inspreekt. En ook hier werden niet alle titels omgezet, of bijvoorbeeld delen van series. Dit had allemaal te maken met geld en met het feit dat er voor iedereen wat wils moet zijn. Gelukkig bestaan er nu eBooks en iPads en VoiceOver, dus probleem opgelost. Kan nu volledig zelf bepalen wat ik lees, ben niet meer afhankelijk van de blindenbibliotheek.
Paperbacks & Hardcovers
Wat voor mij echt een gemis is, is dat ik niets kan met paperbacks en hardcovers, omdat ik die dus niet kan lezen. Ik kan dus nooit eens een boekwinkel afstruinen of meedoen met winacties. Dit is natuurlijk erg jammer voor zo’n bookjunkie als ik, vooral wat betreft de boekwinkels. Ik ga binnenkort voor het eerst naar en boeken event (YALFest) en ik ben erg benieuwd hoe ik dat zal ervaren. Aan dingen als het Boekenfestijn heb ik helaas ook niets.
Uiterlijk van het blog
Wat ik dus ook niet zie, is of mijn blog er netjes uitziet. Ik zie wel contrasten, maar gekkigheden in de opmaak gaan aan mij voorbij. Daarvoor dus mijn excuses. Ik probeer wel book covers te vinden op Google, maar dan vergelijk ik dus de contouren met het eBook op mijn iPad. Het zou dus goed kunnen dat ze afwijken of iets dergelijks. Dit is denk ik de grootste uitdaging en ook meteen het grootste obstakel van blind zijn en een boekenblog hebben. De kleurencombinatie heb ik dus gekozen omdat het contrast echt super fijn is.
Dit waren denk ik de belangrijkste dingen. Volgende keer komt er weer een recensie, en wel van Bob De Straatkat.
Tot de volgende blog!

Tags:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.