(NL) The Friday Five: Boeken Over Mental Health

Posted February 15, 2019 by Laurie in Nederlands, Tags & memes, The Friday Five / 0 Comments

Mental Health is een steeds belangrijker geworden thema in boeken. Niet alleen in boeken overigens, want in andere media is er ook steeds meer aandacht voor. Dit vind ik goed, want mental health is een probleem dat de laatste tijd steeds zichtbaarder wordt gemaakt. Stigma’s worden verworpen en taboe’s worden doorbroken. Persoonlijk denk ik dat boeken daarin een belangrijke rol spelen, lezers kunnen namelijk herkenning vinden in de personages die te maken hebben met mental health struggles. Zelf ben ik gelukkig in goede mentale gezondheid en daar ben ik blij om. Deze vrijdag heb ik vijf boeken bij elkaar gezocht die te maken hebben met mental health.

Zoek Me Tussen dE Sterren van Francesca Zappia

Dit is het eerste boek dat bij me opkwam toen ik het thema van deze week zag. Eliza Mirk heeft namelijk last van een sociale angststoornis en ze voelt zich alleen veilig als ze aan haar webcomic Monster Sea werkt. Daar is ze namelijk Lady Constellation en niemand kent haar ware identiteit en daarmee haar angsten. Ik vind de Engelse titel Eliza And Her Monsters veel beter bij het verhaal passen, want de monsters slaan daarin zowel op de monsters uit haar webcomic als op haar eigen demonen die ze moet zien te verslaan. Zelf lag dit boek mij niet zo, maar ik snap waarom het bij veel lezers favoriet is.

Het Probleem Met Voor Altijd van Jennifer L. Armentrout

Mellory heeft in haar jeugd een hele hoop shit te verduren gehad. Hierdoor is ze flink getraumatiseerd en vind ze het uiterst lastig – om niet te zeggen doodeng – om te praten. Het lukt haar uiteindelijk wel met naaste familie en vrienden, maar als ze voor het eerst weer naar school gaat loopt ze hier toch tegenaan. Langzaamaan overwint ze haar angsten en durft ze voor zichzelf op te komen. Hoewel ik dit niet Armentrout haar beste werk vind verdient dit boek wel een plekje in de The Friday Five.

Schildpadden Tot In Het Oneindige van John Green

Ik denk dat dit boek wel een heel bekend voorbeeld is van mental health. Aza heeft een obsessief compulsieve dwangstoornis, oftewel OCD. Het hele boek draait om deze stoornis (het eigenlijke verhaal doet er verder niet toe en is bijzaak) en je krijgt een goede inkijk in hoe de gedachtegang van iemand met deze stoornis werkt.

Mijn Mooiste Herinnering Eindigt Hier van Eric Lindström

Dit boek gaat over Mel die worstelt met een bipolaire stoornis. Om heel eerlijk te zijn is de rest van het verhaal me niet echt bij gebleven, maar in het begin van ieder hoofdstuk kreeg je een inkijkje in de gemoedstoestand van Mel. Hierdoor leerde je deze stoornis een stukje beter begrijpen. Het verhaal is niet slecht, maar ik weet het gewoon niet meer. Dit is ook een van de weinige boeken die ik nooit heb gerecenseerd omdat ik er weinig over kon vertellen. Ik gaf het wel drie sterren.

Dear Evan Hansen van Val Emmich

Ik eindig met een boek dat ik niet heb uitgelezen omdat ik er simpelweg gewoon niet doorheen kwam. Ik vind het boek echt niet leuk, dus ik houd het lekker bij de liedjes van de musical, want die vind ik wel echt tof. Evan Hansen heeft ook een sociale angststoornis en daarom past dit boek in dit rijtje.


Kijk ook eens bij de andere bloggers voor inspiratie:

The Friday Five is a weekly meme hosted by Joost over at NerdyGekkyFanboy in which bloggers show of a list of five books applying a certain given topic. This meme is originally in Dutch, so are nearly all the participating blogs and prompts.

Divider

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.