International Women’s Day: girlpower in boeken

Posted March 8, 2018 by Laurie in Entertainment, Nederlands / 0 Comments

Vandaag is het international women’s day, oftewel internationale vrouwendag. In boeken zien we heel vaak vrouwelijke hoofdpersonen, maar welke van deze vrouwen zijn nou echt fierce heldinnen? Hieronder volgt slechts een selectie.

Harry Potter: Hermione Granger

Natuurlijk kan Hermelien niet in dit lijstje ontbreken. Lijkt ze in het begin van de Harry Potter boeken echt een snobbistische nerd, later blijkt ze echt een heldin. Zij vecht niet met epische actie of wapens, nee, zij zet haar kennis in om Harry te helpen Voldemort te verslaan. Het gezegde “kennis is macht” is echt op Hermione van toepassing. En waarom Hermione Granger? Nou, dat klinkt toch veel cooler dan Hermelien Griffel.

Vampire Academy: Rose Hathaway

toen ik een kladversie van dit lijstje maakte was ik Rose vergeten. Heel slecht, want hoe kon ik dat nou doen? Rose is onverschrokken en deinst er niet voor terug om dingen te doen die haar misschien wel eens in moeilijkheden zouden kunnen brengen. Rose is geen duf hoofdpersonage en ze weet hoe ze haar mannetje moet staan. Ze wordt niet voor niets opgeleid om de Moroi te beschermen.

Iskari: Asha

Iemand die op draken jaagt en ze één voor één dood naar de koning van Firgaard brengt kan natuurlijk niet ontbreken in een girlpower lijstje. Asha schrikt niet terug voor een draak en probeert zelfs onder een gearrangeerd huwelijk uit te komen. Alleen jammer dat ze soms zo twijfelt…..

The Hunger Games: Katniss Everdeen

Ik irriteer me godsgruwelijk aan Katniss, maar toch kan ze niet in dit lijstje ontbreken. Ze is behoorlijk oppervlakkig en soms zelfs heel irritant, maar volgens mij kan ze wel vechten. Op het moment van schrijven (2 maart) ben ik namelijk pas bij het gedeelte van de interviews. Katniss zorgt er mede voor dat ik niet zo snel lees. Ik vind het boek OK, maar ik voel er tot nu toe nog niet veel voor om de vervolgdelen ook te gaan lezen. Of om deel 1 überhaupt uit te lezen.

Waar Het Licht Is: Violet Merkey

Ja, ook boeken in het contemporary genre bevatten vrouwen met power. Violet heeft haar zus verloren en rouwt nog steeds, maar Finch helpt haar om het leven weer te omarmen. Maar dan kom je dichter bij het einde en dan zie je pas hoe sterk Violet echt is. Ik moet even heel vaag blijven in verband met spoilers, maar ga dat boek lezen als je dat nog niet gedaan hebt. Alsjeblieft.

Onverschrokken: Fallon

Want zeg nou zelf, een gladiatrix weglaten uit dit lijstje, dat kan toch niet? Ik ben heel benieuwd hoe Fallon zich houdt in Onoverwinnelijk, maar in Onverschrokken heeft ze al laten zien over een flinke dosis vechtlust te beschikken. En dat ze niet met de eer strijkt is ook al een ding op zich. Kortom, Fallon heeft pit en toont deze op de juiste manier.

De Glazen Troon serie: Celaena Sardothien

In het eerste deel van De Glazen Troon maken we kennis met Celaena Sardothien. Ze moet haar ware identiteit verborgen houden, maar er zit een vechter in haar en ze heeft het in zich om de kampioen van de koning te worden. Ik ben heel benieuwd naar de rest van de serie, maar dat Celaena in dit rijtje thuishoort heeft ze al lang en breed bewezen.

Hof Van Doorns En Rozen serie: Feyre Archeron

Nog een dame uit de boeken van Sarah J. Maas, namelijk Feyre. Gedurende de serie zie je dat ze een hele ontwikkeling doormaakt: van schuchter meisje tot iemand met macht. Meer kan ik er nu niet over zeggen.

Renegades: Nova Artino

Als er iemand het recht heeft om te vechten is het wel Nova. Ze fabriceert haar eigen wapens en infiltreert bij de vijand om zo te bereiken wat ze wil bereiken. En dat ze kan vechten bewijst ze ook nog eens. Ze weet zich goed staande te houden tussen haar twee werelden en dat kun je niet van iedereen zeggen.

The Lone City: Violet Lasting

Nog een Violet en wel eentje die de huidige macht omver probeert te werpen. Ze bezit over bovennatuurlijke krachten en gaven en daarmee komt ze vast een heel eind om te vechten tegen het onrecht wat haar en vele andere meisjes is aangedaan tijdens hun surogaatschap.

Everless: Jules Ember

Jules is iemand die haar eigen leven op het spel zet voor dat van anderen. In Everless doet ze een wanhopige poging haar vader te redden en brengt zichzelf daarmee in gevaar. Ze blijkt haar eigen mogelijkheden en krachten niet eens te kennen, maar daar komen we ooit nog wel eens op terug.

Moxie: Vivian Carter

Dit vrouwelijke personage ken ik alleen uit recensies, want ik heb het boek nog niet eens gelezen. Vivian is een feministe en strijdt voor gelijke rechten voor meisjes in haar eigen woonplaats waar jongens de dienst uit maken en met alles weg lijken te komen. Dit doet ze door middel van een magazine. Als dat geen girlpower is weet ik het ook niet meer.

The Hate U Give: Starr Carter

Nog iemand die strijdt voor gerechtigheid. Starr komt op voor haar vriend die is omgekomen door politiegeweld. Zij vindt dat de politie iedereen gelijk moet behandelen, ongeacht hun ras of huidskleur. Dit boek focust zich vooral op politiegeweld, maar je kunt het natuurlijk veel breder trekken. Zou het niet veel beter zijn dat racisme sowieso de wereld uit wordt geholpen?

Duizend Schitterende Zonnen: Laila en Maryam

Dit boek speelt zich af in Afghanistan en daardoor hebben we dus met een heel andere cultuur te maken. De onderdrukking van vrouwen speelt hierin een hele grote rol. Laila probeert onder het juk van haar man uit te komen, maar het is Maryam, zijn andere vrouw, die hen beide bevrijdt. Hoe dan? Dat mogen jullie zelf lezen. Ik raad dit boek sowieso aan, want het is echt goed.

The Lunar Chronicles: Cinder, Scarlet, Cress, Winter en Iko

Jaja, een androïde mag best in dit lijstje, zeker als het om Iko gaat. Deze meiden zetten eventjes een revolutie op touw waar je u tegen zegt. Als dat geen heldinnen zijn…… Oké, ze krijgen wat hulp van leuke mannen, maar zij zijn toch de belangrijkste leiders. Ieder van hen heeft zelfs haar eigen boek, dat wil wat zeggen. Zal het ze lukken om Luna van die verschrikkelijke Levana te bevrijden? Ik zal zeggen: lees die serie! Want jullie weten vast al wat ik hiervan vind 😉

Touching Juliette: Juliette Ferrars

Voor nu even de laatste, maar Juliette mag ook niet ontbreken. Is ze in Vrees Me nog een bang vogeltje, ontpopt ze zich in Vertrouw Me tot een ware revolutionair en leider. Meer kan ik even niet over haar zeggen. Binnenkort kun je een mega review verwachten van deze serie, waarin ik alle boeken (inclusief tussenboekjes) in één keer bespreek.

Er zijn zeker nog veel meer powervrouwen te vinden in boeken, maar dan wordt dit artikel wel heel erg lang. Denk bijvoorbeeld aan alle vrouwelijke agenten in politiethrillers of aan andere dames in dystopische verhalen. Dit is slechts een selectie van wat titels, geef in de comments aan wie jij nog mist.

Wie mis jij dus in dit lijstje? Wie is jouw favoriete powergirl?

Divider

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.