(NL) Verslag: YALFest 2019

Posted april 24, 2019 by Laurie in events / 0 Comments

Na maanden van voorpret was het op 21 april 2019 eindelijk zover: YALFest 2019! Dit jaar niet in Studio’s Aalsmeer, maar in Expo Hoevelaken. Het evenement was weer geslaagd en vandaag lees je mijn dagverslag.

Dat YALFest op eerste paasdag plaatsvond hield mij niet tegen en ik kocht al meteen een kaartje toen de verkoop was gestart. De internationale auteurs waren in tegenstelling tot andere jaren al bekend gemaakt. Dit waren:

 • Benjamin Alire Sáenz, bekend van zijn boeken Aristoteles & Dante Ontdekken De Geheimen Van Het Universum en De Onverklaarbare Logica Van Mijn Leven;
 • Nic Stone, bekend van de boeken Wat Zou Martin Doen? en Zij & Ik;
 • Karen M. McManus, bekend van de boeken Een Van Ons Liegt en Twee Kunnen Een Geheim Bewaren;
 • Kristen Ciccarelli, bekend van de boeken Iskari. De Laatste Namsara en Iskari. De Gevangen Koningin;
 • Teri Terry, bekend van het boek Gewist;
 • Samira Ahmed, bekend van het boek Ingesloten.

Na het interview kreeg je je goodiebag. Idereen kreeg De Kleuren Van Magie van V. E. Schwab en ik kreeg nog het boek Orangeboy. In sommige goodiebags zaten gouden tickets, maar niet in die van mij.

Hierna was het tijd om lekker rond te lopen, te lunchen, je boeken te laten signeren en te chillen in het Hebban café. Dat was dit jaar nieuw, dat café met Nederlandse auteurs. Ik vond dat een goede toevoeging, want deze auteurs worden op evenementen als YALFest eigenlijk een beetje “vergeten” en nu dus niet. De doorloop was volgens mij wel prima. Tevens was dit ook de enige plek waar je even kon chillen en zitten, wat op zich wel jammer was. Sommige rijen bij de signeersessies waren enorm, vooral die bij Benjamin Alire Sáenz. Oké, dat had ik wel verwacht, maar toch.

Ook dit jaar kon je weer een masterclass volgen. Ik volgde de masterclass interviewen die werd gegeven door Chinouk Thijssen. Ik heb absoluut veel aan deze masterclass gehad, zeker omdat ik op mijn werk best vaak interviews moet afnemen. Maar ook voor Hebban kan deze masterclass zeker goed van pas komen.

Bij andere bloggers heb ik gelezen dat zij iets van een dagafsluiting misten. Ik snap het wel, maar op zich had ik hier niet zo’n last van. Vorig jaar was het een bingo en die verliep nogal chaotisch en liep uit, dus ik snap wel dat het dit jaar niet gedaan werd.

Nadat het dagprogramma was afgelopen was het tijd voor het avondeten. Je kon kiezen tussen friet (bleh) en pasta (yay), en er was genoeg ruimte voor iedereen om te eten. Ik vond het eten ook lekker, dus ik was tevreden. Hierna was het tijd voor het avondprogramma. Als eerst was het tijd voor een Skype interview met Laini Taylor, de auteur van Zonderling. Dat boek kon je zondag al exclusief kopen en komt pas officieel op 30 april uit. Het was een beetje een standaard interview, maar dat vond ik helemaal niet verkeerd. Laini Taylor is immers nog geen bekende auteur. Ze had er in ieder geval wel zin in en dat is het belangrijkst.

Daarna was er een quiz en kon je in een informele setting praten met de auteurs. Dit vond ik een hele verbetering ten opzichte van de pianobar in Aaalsmeer, want daar was de akoestiek zo belabberd dat je elkaar nauwelijks kon verstaan door de schelle piano en de zang. Hierdoor heb ik de vorige jaren de auteurs eigenlijk niet kunnen spreken, want je verstond elkaar amper en nu dus wel. Om 21:30 uur was het avondprogramma afgelopen en ging iedereen moe maar voldaan naar huis.

Ik vond de Expo Hoevelaken een veel fijnere locatie dan Studio’s Aalsmeer. Ten eerste was het dichter bij het station, heel fijn ‘s avonds. Ten tweede was het veel wijdser opgezet waardoor je je makkelijk kon verplaatsen en je niet met zijn allen op een kluitje stond. De signeersessies waren in de ruimte van het podiumprogramma en niet bij de stands wat ervoor zorgde dat het niet benauwd werd. Heel fijn. De rijen liepen ook goed door. Het minpunt aan de locatie was dat je behalve in het Hebban café nergens anders even kon zitten, tenzij je de grond of de trap ook meetelde als zitplaats.

Wat ik wel jammer vond, en daar zullen veel mensen het denk ik mee eens zijn, is dat de communicatie rondom YALFest karig was. De website was neit up-to-date en dat bleek ook voor het logo te gelden. Er werd veel te veel gebruik gemaakt van social media wat niet iedereen heeft. Alles stond in Instagram stories en op Facebook, maar het meeste op INstagram stories. Vind ik, als communicatie trainee zijnde, niet zo’n goed communicatiekanaal. Je bereikt daar niet iedereen mee en alle info verdwijnt na 24 uur. Hierin kan dus wel wat verbeterd worden, want andere jaren was de informatieverstrekking wel goed. Qua prijzen heb ik niets te klagen. Al met al ben ik zeer tevreden over YALFest en hoop ik op een editie in 2020! Ik sluit af met nog een aantal leuke feitjes.

Wist je dat……..

 • Twee Kunnen Een Geheim Bewaren wel drie keer is herschreven, met iedere keer andere hoofdpersonages en daders?
 • Het vervolg op Ari & Dante in mei dit jaar wordt ingeleverd en dat niemand minder dan Lin-Manuel Miranda de uitvoerend producent van de film is? Pssssst, hij heeft ook het Engelse audioboek ingesproken!
 • Het laatste deel van Iskari eerst The Pirate Thief zou heten, maar dat uiteindelijk Sky Weaver is geworden en we nu Saphire volgen?
 • Wat Zou Martin Doen? in de herfst van 2020 een vervolg krijgt?
 • Samira Ahmed bezig is met een nieuw boek dat iets totaal anders wordt dan haar eerste twee boeken?
 • Astrid boonstoppel wel een idee voor een nieuw boek in haar hoofd heeft zitten, maar nog niets heeft geschreven?
 • Samira Ahmed de Nederlandse boeken bizar duur vind?
 • Teri Terry Gewist in 2012 heeft uitgebracht en dat de wereld gebaseerd is op een Engeland dat al te maken heeft gehad met Brexit, ook al kon ze dat toen nog niet weten?

Was jij dit jaar op YALFest en wat vond je ervan?

Tags: ,


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.