Uit de oude doos: Malala Yousafzai – Ik Ben Malala/I Am Malala

© Foto: Bol.com
Het is weer maandag, dus weer tijd voor een duik in mijn rijke leesarchief. Kijk je mee?

Vandaag precies vijf jaar geleden, op 9 oktober 2012, kwam er een afschuwelijk verhaal in het nieuws. Een 15-jarig schoolmeisje uit Pakistan werd op weg van school naar huis, in de schoolbus, door haar hoofd geschoten door de Taliban. En alleen maar omdat ze opkwam voor onderwijs voor meisjes. Echt bizar en zo schokkend. Een onschuldig meisje, zomaar aangevallen om iets wat voor ons zo normaal is. Dat meisje, Malala, schreef een boek. En vandaag is het tijd om dit boek eens in de spotlight te zetten, want ik vind dat iedereen het gelezen moet hebben. Ik vermeld ook de Engelse titel omdat ik deze in het Nederlands niet zo mooi vind klinken. Tevens heb ik zowel de Engelse als de Nederlandse versie gelezen.

Gelezen in: 2014 (NL)
Herlezen in: 2016 (EN)

Samenvatting van het boek

Ik ben Malala vertelt het verhaal van Malala Yousafzai, geboren in de Swat valei, Pakistan. Alles lijkt normaal, zoals wij dat ook kennen. Ze gaat naar school, maakt ruzie met haar broertjes en heeft onenigheid met vriendinnen, zoals ieder meisje. Tot in 2007 de Taliban zich langzaam begon te verspreiden in de regio. In 2009 bereikte het regime zijn hoogtepunt en veranderde het hele leven van de familie en van velen met hen. Dit was het punt waarop Malala besloot op te komen voor haar recht op onderwijs als meisje. Dit was het begin van de campagne. Ik Ben malala vertelt het verhaal van haar geboorte tot het schietincident en haar herstel.

Leeservaring

Wie mij een beetje kent en volgt weet dat ik voornamelijk Young Adult boeken lees. Daarnaast lees ik ook andere genres, maar eigenlijk niet veel biografieën. Vaak zijn boeken in dit genre nogal oppervlakkig en langdradig. Soms staat de toon mij niet aan of weet ik niet zo goed wat ik er mee aan moet. Vaak eindigt het lezen van een biografie met een waardering van drie sterren. Deze biografie is anders.
In 2012, toen Malala hier in Nederland op het nieuws kwam vanwege het schietincident, besteedde ik er niet veel aandacht aan. Ik was meer bezig met studie en andere dingen. In 2014 kwam ik haar boek per ongeluk tegen toen ik de boeken ging uitzoeken welke mee zouden gaan op vakantie naar Frankrijk. Er ging wel een belletje rinkelen. Ik heb het boek meteen bij Passend Lezen gestreamd en had het binnen een paar dagen uit. Het verhaal van Malala blijft boeien, van begin tot eind. Het is op een pakkende, fijne manier geschreven. Vlot en jong. Vaak heb ik bij biografieën altijd het gevoel dat er ergens een dieptepunt zit en daar moet je dan doorheen zien te lezen. Dit boek heeft dat niet. Ik las vaak tot midden in de nacht door, want je wilde gewoon doorlezen.
Daarnaast is het boek belangrijk. Het leert je dat hoe jong ook, je het verschil kunt maken in de wereld. Natuurlijk hoef je niet meteen een activist te worden, maar gewoon door ergens voor te staan en je mening op een juiste manier te uiten, kun je al verschil maken, hoe klein ook. Verder zet het je tot nadenken. In Nederland en in andere westerse landen is het heel normaal om naar school te gaan, ook als meisje. Sterker nog, soms zeuren we weleens dat we geen zin hebben in school. Ik geef eerlijk toe dat ik ook zo was op de middelbare school. OK, waarschijnlijk omdat ik dat echt geen fijne tijd vond, maar dat doet er niet toe. Wat gebeurt er als dat wegvalt? Je school, je toekomstdromen? Waar zouden we dan met zijn allen eindigen? Juist, thuis, zonder werk en weet ik allemaal wat nog meer. En dan zouden we al die geweldige boeken die er zijn geschreven allemaal niet kunnen lezen. De helft van onze bevolking zou dan niet mee kunnen doen in de maatschappij. Dat wil je toch niet? Helaas is dat realiteit voor veel meisjes ter wereld. Voor 130 miljoen om precies te zijn. Dat zijn er idioot veel.
Goed, terug naar het boek. Ik ben van mening dat iedereen dit boek zou moeten lezen en dat het verplicht zou moeten worden op school vanwege bovengenoemde aspecten. Ik heb het twee keer gelezen. Ik wilde I Am Malala ook in de originele taal lezen, want dat lukte makkelijk. Deze had ik binnen een dag uit en vond ik prettiger lezen dan de Nederlandse vertaling. De Nederlandse was een luisterboek speciaal geproduceerd voor blinden en slechtzienden door Bibliotheekservice Passend Lezen en ik vond de stem van de voorlezer niet heel fijn. Dat vond ik echt een minpunt aan het boek, maar dat neemt niet weg dat de vertaling niet goed is. Ik vond de Engelse versie gewoon fijner lezen. Dat was overigens een eBook. Ik Ben Malala/I Am Malala heb ik gewaardeerd met vijf sterren.
Wil je dit boek ook lezen? Let dan wel op dat je de versie neemt met Christina Lamb als co-auteur, zie foto bovenaan dit artikel. Er bestaat namelijk ook nog een Young Readers Edition, met een andere co-auteur en andere cover. Dit boek is een stuk dunner en het verhaal is op een andere manier geschreven. Een stuk korter en kinderlijker. De versie die ik in deze blogpost belicht is de volwassen versie, maar is ook zeer geschikt voor Young Adults/YA lezers.
Wil je meer weten over Malala en het werk van de Malala Fund, de organisatie waarvan Malala medeoprichtster is? Klik dan hier.
Vind jij dat Ik Ben malala een boek is dat in het lespakket van de middelbare school zou moeten worden opgenomen en dat er aandacht moet worden besteed aan onderwijs voor meisjes in landen waar dat niet vanzelfsprekend is?

Geef een reactie

Post comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.