The Hate U Give: laten we stoppen met oordelen

Posted mei 22, 2017 by Laurie in Boekenpraat / 0 Comments

Op 29 mei 2017 verschijnt The Hate U Give van de Afro-Amerikaanse schrijfster Angie Thomas. Rondom dit boek is er al een blogtour geweest, daar is dit artikel geen onderdeel van. Zelf heb ik het boek nog niet gelezen, maar hij staat wel in de pre-order. In Amerika is dit boek al een paar maanden uit, en nu is Nederland aan de beurt, samen met twintig andere landen. The Hate U Give snijdt een actueel onderwerp aan, racisme. De afgelopen jaren hebben er in Amerika verschillende incidenten plaatsgevonden waarbij politiegeweld tegen afro-Amerikanen een hoofdrol speelde. Vanuit de onrust en woede die daarna wereldwijd ontstond, is de Black Lives Matter beweging opgericht. Deze beweging vormde de inspiratie voor het boek The Hate U Give, gezien het verhaal de bovengenoemde elementen bevat. Wil je meer weten over The Hate U Give en het boek bestellen, klik dan hier. Ik trek deze blogpost breder dan de afro-Amerikaanse gemeenschap, omdat ik daar niet zoveel vanaf weet en oordelen helaas vaker voor komt, te vaak als je het mij vraagt.

Andere culturen

Ik heb al mijn hele leven te maken gehad met mensen die “anders” zijn. Anders in de zin van geaardheid en religie. Ik heb anders tussen aanhalingstekens gezet, omdat ik niet vind dat deze mensen anders zijn. Van kleins af aan heb ik al kennis gemaakt met homoseksualiteit en andere religieuze achtergronden. Ik groeide op in een multiculturele omgeving. Ik zat op een katholieke basisschool, maar aan het einde van mijn basisschooltijd was de meerderheid van de kinderen van buitenlandse afkomst. Veel van hen waren moslims, maar er zaten ook Surinamers en Antillianen bij mij op school en zelfs in de klas. Eén van mijn klasgenootjes droeg ook een hoofddoek. Voor mij was dit toen dus al heel normaal dat andere mensen dat deden.

Deze multiculti vorming zette zich voort op de middelbare school. Ook toen zat ik op een Christelijke school, terwijl ik zelf niet gelovig ben. Op deze school kwamen ook meerdere religies samen en was dat geen probleem. Bij het vak Godsdienst leerden we ook veel over deze verschillende religies. In mijn studietijd was dit niet anders. Sterker nog, mijn studie is internationaal georiënteerd. Veel van mijn studiegenoten kwamen vanuit het buitenland om hun volledige bachelor hier te volgen. Daarnaast hadden we uitwisselingsstudenten. Ook hier kreeg ik dus veel met andere culturen te maken.

Oordelen

Helaas is er de laatste jaren een trend van oordelen zichtbaar. Mensen worden beoordeelt op hun geaardheid, huidskleur of religie. Deze oordelen zijn vaak hard en worden zowel in het echte leven als op social media op een harde manier geuit. Deze oordelen zijn vaak gebaseerd op vooroordelen of stereotypes. Natuurlijk zijn er mensen binnen een bepaalde groep die het moeilijk maken voor anderen. Dit betekent niet dat de hele groep, cultuur of religie slecht is. De mensen die radicaal zijn representeren niet de volledige (religieuze) groep. Dit bevooroordeeld zijn over een hele groep terwijl iemand uit die groep niets kwaads in de zin heeft heet etnisch profileren. Helaas is deze “trend” van etnisch profileren ook naar ons land overgewaaid.

Ik houd niet van deze trend. Jammer genoeg zie ik het in mijn eigen social media feeds ook weleens voorbij komen in de vorm van grappen over andere religies. Dit zie ik vooral op Facebook. Deze grappen zijn vaak snerend bedoelt en zijn dus geen grappen. Dit is dus ook een voorbeeld van oordelen over andere mensen. Iemand voor “homo” uitschelden is dat in feite ook al. Je kiest er niet zelf voor om homo, lesbienne of transgender te zijn, je bent het gewoon, het zit in je. Als iemand je daarvoor uitscheld, doet dat pijn.

Ben je anders als je moslim, Hindoestaan of LHBT’er bent? Nee, natuurlijk niet. Oké, je bent misschien “anders” omdat je cultuur anders is, maar je religie, huidskleur of geaardheid maakt je niet anders dan anderen. Het beïnvloedt je karaktereigenschappen, intellect en persoonlijkheid niet. Iemand die hetero is, blank is en blauwe ogen heeft, kan ook geen leuk of slim persoon zijn. Oordeel je daar ook zo hard over? Waarschijnlijk niet. Ik probeer hier niet zwart-wit over te komen, maar helaas wijst de praktijk anders uit. Oordelen is menselijk, ik maak me daar zelf ook schuldig aan. Maar ik oordeel nooit op huidskleur, geaardheid of religie, want dat is nergens voor nodig. Ik heb vrienden die homo/lesbisch zijn, net als vrienden die moslim zijn. Dat maakt helemaal niets uit, deze mensen zijn net als jij en ik.

Waarom The Hate U Give zo belangrijk is

Zoals hierboven al vermeld, heb ik het boek nog niet gelezen, maar wel besteld. Dit boek zal tot één van de boeken behoren die veel impact zullen hebben. Het verhaal vertelt precies wat er de laatste jaren helaas zo vaak is gebeurt en wat nergens voor nodig is. Dit boek laat je zien dat je niet moet oordelen en dat mensen die “anders” zijn, dezelfde gevoelens hebben als jij en ik. Racisme is zo zonde, want je kunt vaak heel veel leren van andere culturen. Racisme verpest de samenleving, want mensen met verschillende achtergronden moeten gewoon samen kunnen leven zonder geweld in welke vorm dan ook. De hoofdpersoon in The Hate U Give leeft in twee werelden en dat brengt vaak conflicten met zich mee. Ze moet heel erg op haar tellen passen en eigenlijk zou dat niet moeten. Daarom vind ik dit boek belangrijk en vind ik het belangrijk dat het door zoveel mogelijk mensen wordt gelezen en niet alleen door young adults. Dat is ook de reden waarom ik deze blogpost naar het Engels ga vertalen. Uiteraard kun je hier binnenkort ook mijn recensie van The Hate U Give lezen. Ook deze zal in zowel het Nederlands als het Engels worden gepubliceerd.

Dus lieve lezers, laten we met z’n allen stoppen met oordelen over mensen op basis van hun huidskleur, geaardheid en religie. Dat maakt de wereld weer een stukje vreedzamer en de tijd die je in oordelen stopt, kun je weer voor andere dingen gebruiken. Zoals boeken lezen of je verdiepen in andere culturen. En in het bestellen van The Hate U Give. Zie de eerste alinea van deze blogpost voor de link naar het boek op bol.com.

Tags:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.