(NL) The Friday Five: Boekige voornemens voor 2019

Posted januari 4, 2019 by Laurie in Boekenpraat, Booktags, The Friday Five / 6 Comments

Goede voornemens, ik heb ze niet. Ik doe daar niet aan, want het lukt vaak toch niet. Toch heb ik in 2019 wel een aantal voornemens op leesgebied, ook al zijn het er niet veel. Zal het me lukken me aan deze voornemens te houden?

1. Van elke YALFest 2019 auteur een boek lezen

Oké, dit gaat zeker weten lukken. Sterker nog, van Benjamin Alire Säenz en Kristen Ciccarelli heb ik alle boeken die in Nederland zijn verschenen al gelezen. Two Can Keep A Secret van Karen McManus staat klaar op Storytel, Slated van Teri Terry op Kindle en Odd One Out van Nic Stone op Audible. Waarom ik deze boeken in het Engels lees? Dat leg ik verderop uit. Van Samira Ahmed heb ik alleen haar boek Love, Hate, And Other Filters gelezen en daar was ik op zijn zachtst gezegd niet kapot van. Haar nieuwe boek, Ingesloten, ga ik wel in het Nederlands lezen.

2. Kritischer zijn in het kopen van boeken

Ik koop te veel boeken, dat moet gezegd. Mijn voornemen is dus om minder boeken te kopen dit jaar en daarom ga ik kritischer kijken naar de boeken die ik koop. Nederlandse ebooks worden steeds duurder en ik heb nog een hele hoop ebooks liggen die ik ooit eens heb gekocht en die ik nu eigenlijk niet meer wil lezen. Zonde, want je kunt ze niet verkopen. Dat is jammer genoeg illegaal. Als ik een boek wil lezen kijk ik eerst even of ik het als luisterboek kan lezen. Dit kan zowel in het Nederlands als in het Engels. Kan dat niet? Dan kijk ik eerst even heel goed naar de samenvatting en recensies als die er al zijn voor ik een besluit neem. Daarom ga ik de boeken van Karen McManus en Nic Stone dus in het Engels lezen, die staan niet op mijn prioriteitenlijstje om te kopen. En ja Slated was gewoon spotgoedkoop op Kindle.

3. Meer Engels lezen

Dit klinkt heel lullig voor Nederlandse uitgevers, maar zo bedoel ik het absoluut niet. Ik vind Nederlands nog steeds het prettigst om te lezen, maar ik merk dat mijn Engels achteruit gaat. Ik heb een volledig Engelse studie gedaan en academisch (of geschreven) Engels was vaak een struikelblok. Nu ik mijn Engels minder frequent gebruik, op werkgebied zelfs helemaal niet, merk ik dat het een beetje begint weg te zakken. Dus, tijd om meer Engels te lezen. Zo hoor/lees ik dus ook nog geschreven Engels, want de Engelse schrijftaal is beduidend anders dan de Engelse spreektaal die je ook vaak op social media en in blogs ziet. Nog een reden waarom ik de boeken van het eerste voornemen in het Engels ga lezen.

4. Geen reading challenge aangaan

Ik heb het helemaal gehad met die reading challenge, ik wil eigenlijk geen nummer aan mijn aantal gelezen boeken hangen. Je voelt dan toch een beetje druk en dat wil ik niet. Zeker niet als ik binnenkort weer begin met werken. Ik heb dus ook geen challenge ingesteld op Hebban en Goodreads en dat ga ik lekker zo houden.

5. Alle boeken in de Shadowhunter wereld lezen

Ja, dit moet ik al jaren, dus 2019 is het jaar waarin ik eidnelijk de boeken van Cassandra Clare ga lezen. In het Engels en de officiële luisterboeken, want die schijnen erg goed te zijn.


Tot zover mijn boekige voornemens voor dit jaar. Wat zijn jouw voornemens op leesgebied?


Kijk ook eens bij de andere bloggers die meedoen aan The Friday Five ter inspiratie:

Joost

Esmee

Eline

Anneke (Een Letter Meer Graag)

Lieke

Sarina

Angela

Kiki

Robin

Anneke (Verhaal Verliefd)

An

Bianca

Monica

Joany

Chelsey

Fleur

Conny

Rianne

Dalinja

Merel

Anna en Paula

Maud

Liana

Valerie

Samantha

Annabel

Veerle en Celine

Natasha

Tags:


6 responses to “(NL) The Friday Five: Boekige voornemens voor 2019

  1. Ik wil ook kritischer zijn in het kopen van boeken. Wat gekocht wordt moet dezelfde maand of de volgende gelezen worden. Zo komt het hopelijk niet op mijn oneindige tbr. Want die moet kleiner worden dit jaar.

    • Laurie

      Mijn voorjaarsaanvragen komen allemaal ergens rond maart/april, dus voornemen 1 moet daarvoor echt al gedaan zijn. Nog een reden om die boeken in het Engels te lezen. Even heel strak plannen en minder kopen! Twee van mijn aanvraag gekomen ook echt uit op dezelfde dag.

  2. Alle boeken van de Shadowhunterswereld… Pfoeh, dan kan je wel even vooruit! 😀 En kritischer zijn voor boeken hoop ik ook wel te doen, want ik merk ook dat ik eigenlijk heel snel een boek koop als die in de aanbieding is.

  3. Ik wil ook zo min mogelijk boeken kopen dit jaar, aangezien mijn huidige stapel ongelezen boeken immens is op het moment. Dus in plaats van steeds meer aanschaffen, maar eens wat vaker lenen bij de bieb en verder mijn huidige TBR verkleinen 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.