Boeken om naar uit te kijken | voorjaar 2018

Posted januari 2, 2018 by Laurie in Boekenpraat / 0 Comments

Een nieuw jaar betekent natuurlijk ook weer nieuwe boeken. Maak maar vast ruimte in je boekenkast en ga maar flink sparen, want het zijn er veel. In dit artikel noem ik de boeken waar ik zelf erg nieuwsgierig naar ben. Ik weet het, in augustus plaatste ik zo’n zelfde lijst en om heel eerlijk te zijn heb ik de meesten nog niet eens gelezen. Mijn voornemen is dan ook om zoveel mogelijk van mijn huidige collectie en TBR te lezen. Toch zijn er ook nu weer boeken die heel hoog op mijn wishlist en TBR staan, maar ook een aantal welke ik in de gaten ga houden. Kijk je mee?

Sara Crossan – Nieuwe Maan
Uitgeverij: Kluitman
Verwacht: 23 april 2018

In het najaar van 2017 hoorde ik heel veel over Een van Sara Crossan. Het boek viel in de prijzen en velen zijn razend enthousiast. Deze staat ook heel hoog op mijn eigen TBR en haar nieuwe boek Nieuwe Maan klinkt ook weer veelbelovend. Naar wat ik begrijp is de schrijfstijl hetzelfde als in Een, dus even afwachten of het mij bevalt.

Joe’s broer wacht al tien jaar zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Maar wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om die laatste weken met zijn oudere broer door te brengen. Zonder geld of back-up vertrekt Joe naar de laatste ontmoeting met zijn broer. Maar terwijl het aftellen begint, ontstaat er ook weer nieuwe hoop.

Krystal Sutherland – Een Bijna Definitieve Lijst Van Nachtmerries
Uitgeverij: Young & Awesome
Verwacht: mei 2018

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik Sterrenstof nog steeds moet lezen, maar deze staat wel hoog op mijn TBR. Krystal haar nieuwe boek klinkt ook weer veelbelovend, dus ik ben heel benieuwd!

Duisternis, pleinvrees, water… Al Esthers familieleden hebben een fobie. Esther weet nog niet wat haar grote angst is, omdat ze zo ongeveer alles uit de weg gaat: liften, kleine ruimtes, grote drukte, spinnen en nog veel meer. Tot ze wordt bestolen door een klasgenoot van vroeger. De mysterieuze Jonah steelt haar lijst met angsten. Tot Esthers eigen verbazing haalt Jonah haar over om samen alle angsten op haar lijst tegemoet te treden. Met onverwachte gevolgen…

Marie Lotte Hagen – Au Pair: Ik ging voor een jaar naar Australië maar stond na een week op straat
Uitgeverij: Leopold
Verwacht: 23 mei 2018

Een boek wat minder hoog op mijn TBR staat maar waar ik zeker wel benieuwd naar ben, is Au Pair van Marie Lotte Hagen. Het klinkt als een avontuurlijk boek, alhoewel de situatie natuurlijk niet leuk is. Ik vind dit denk ik een prima summer read voor tussendoor, maar ik ga hem wel even in de gaten houden.

‘Je moet weg.’ Anita staat in de deuropening. Het is een mededeling, geen verzoek. ‘Het werkt niet,’ zegt Anita. ‘Wij…’ Ze wappert met haar handen. ‘…werken niet, wij klikken niet.’ Dan zet ze haar handen in haar zij. ‘Ik wil dat je vanavond weg bent.’ Stel je voor, je bent zeventien jaar en je bent als au pair in een ver land. Op een avond vertelt de vrouw des huizes je dat je bij nader inzien niet bevalt. En of je binnen een uur wilt vertrekken. Daar sta je dan, helemaal op jezelf aangewezen in Australië. En nu?

Melissa Albert – Hazelwoud
Uitgeverij: Uitgeverij Moon
Verwacht: 30 januari 2018

Dit boek springt er voor mij, in tegenstelling tot voor anderen, niet direct uit. Ik ga het wel in de gaten houden, want ik zie heel veel enthousiasme. Ik heb alleen niet zoveel met echt sprookjesachtige boeken en ik vrees dat Hazelwoud mij toch niet helemaal ligt. Misschien even wachten tot de bieb?

De zeventienjarige Alice is het grootste deel van haar leven samen met haar moeder op de vlucht geweest voor het ongeluk dat hen achtervolgt. Maar wanneer Alice’ oma, schrijfster van een duister sprookjesboek, op haar landgoed het Hazelwoud overlijdt, lijkt het ongeluk hen in te halen: Alice’ moeder wordt ontvoerd door een man die zegt dat hij uit het Achterland komt – de dreigende bovennatuurlijke wereld uit haar oma’s verhalen. Alice’ enige aanwijzing is het bericht dat haar moeder voor haar achterlaat: BLIJF WEG UIT HET HAZELWOUD
Alice heeft haar oma’s fanatieke fans altijd zo veel mogelijk vermeden, maar nu zit er niets anders op: ze moet hulp vragen aan haar klasgenoot en Achterland-superfan Ellery Finch. Hij helpt haar gelukkig maar al te graag, al vraagt Alice zich wel af waaróm hij zo gretig op haar aanbod ingaat. Om haar moeder terug te vinden, moeten Alice en Ellery afreizen naar het Hazelwoud, naar de wereld waar haar oma’s sprookjes hun oorsprong vonden. Zal Alice er tijdens haar zoektocht achter komen waar haar eigen verhaal begon… en vooral waar het misging?

Miranda Peters – Hart Van Glas
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Verwacht: 14 februari 2018

Eigenlijk zouden we allemaal eens wat meer boeken van eigen bodem moeten lezen. Deze klinkt in ieder geval wel interessant, dus ik ben erg benieuwd!

Hester is nog maar zeven jaar oud als de auto waarin ze met haar familie zit slipt, over de kop slaat en in brand vliegt. Ze weet haar moeder en zusje te redden, maar haar vader niet en ze geeft zichzelf de schuld van het ongeluk. Het blijft een raadsel hoe het kan dat ze zelf geen enkel schrammetje heeft opgelopen. Bijna tien jaar later lijkt ze een gewoon meisje. Ze doet het goed op school, heeft leuke vriendinnen en is populair bij de jongens. En dat wil ze graag zo houden. Behalve haar beste vriendin mag niemand weten wat Hesters geheim is: dat ze bovenmenselijke kracht bezit. Dan ontmoet ze Siem en wordt ze voor het eerst in haar leven hopeloos verliefd. Alleen is niets wat het lijkt en beleeft Hester dingen waar ze nooit van heeft kunnen dromen – of misschien toch wel?

Petra Nouns – Takla Makan
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Verwacht: 31 maart 2018

Een boek met diversiteit, cultuurverschillen en een vleugje mysterie en magie. Klinkt goed toch?

Ella is een vijftienjarig meisje uit Berlijn. Haar vader vindt het belangrijk dat ze ook met andere culturen in aanraking komt, dus zit ze op een school in Kreuzberg met leerlingen uit allerlei lagen van de bevolking. Ella heeft geleerd goed voor zichzelf op te komen in de klas, waar het er soms ruw aan toe gaat. Gelukkig heeft ze de meeste lessen met haar beste vriendin Sofia. Het grootste probleem? Dat Orkan dit jaar ook bij haar in de klas zit: een Turkse jongen met een grote mond en een veel te hoge dunk van zichzelf. Die moet ze het hele jaar zien te ontlopen, want ze kan hem niet luchten of zien. Bovendien is er een steekje bij hem los, want hij beweert dat zijn tante kan toveren. Wie gelooft er nu zoiets? Maar dan gebeurt er iets wonderbaarlijks. Ella komt in aanraking met een mysterieus, blauw licht – een schijnsel dat haar steeds weer visioenen geeft over een toekomst waarin ze samen is met Orkan en smoorverliefd op hem is. Verliest ze haar verstand of is er echt iemand die haar een glimp wil tonen van een ander leven dat ooit van haar zal zijn? Diep in de Takla Makanwoestijn bestrijden twee machtige tovenaars elkaar met witte en zwarte magie, waarbij de inzet het leven van Orkan is… en dat van zijn toekomstige geliefde.

Sara Holland – Everless
Uitgeverij: Blossom Books
Verwacht: 6 februari 2018

Als er één boek is wat steeds verder op mijn TBR omhoog schiet, dan is het deze wel. Lezers zijn enthousiast (sommigen hebben het boek al mogen lezen), Sara komt naar YALFest en de uitgeverij is enthousiast. Bij Blossom Books zit het eigenlijk altijd wel goed met de boeken, dus ik kijk heel erg uit naar Everless.

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft…

De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar wat bij te verdienen.

Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar – en verleiding – met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Laura Steven – Allesbehalve Oké
Uitgeverij: Karakter
Verwacht: 10 april 2018

Nog een auteur die naar YALFest komt is Laura Steven. Haar debuut verschijnt op 10 april hier in Nederland en het is helaas een erg actueel verhaal over slut shaming. Dit boek staat ook hoog op mijn TBR, net als alle andere YALFest boeken.

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto’s van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho’s en haar beste vriend Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen. Maar als de dagelijkse slutshaming verergert, leert ze snel dat de wereld tienermeiden niet oké behandelt. Allesbehalve oké zelfs.

Lesley Livingston – Onoverwinnelijk
Uitgeverij: Best Of YA
Verwacht: 14 februari 2018

Sinds ik Onverschrokken eindelijk heb gelezen, kijk ik al uit naar deel twee, want wow dat einde is zo spannend! Ik ben heel benieuwd hoe het verder gaat met Fallon en alle andere gladiatrices, dus dit boek staat ook heel hoog op mijn TBR!

“Wees moedig, gladiatrix… En op je hoede. Zodra je de liefde van Caesar voor je gewonnen hebt, zul je je de haat van zijn vijanden op de hals halen.”

Fallon was gewaarschuwd. Nu ze het volk van Rome voor zich heeft gewonnen als Caesars zegevierende gladiatrix, moet ze de prijs daarvoor betalen. Samen met haar krijgszusters belandt ze in een onheilspellend conflict met een rivaliserende gladiatoracademie. Niet alleen Fallons hart – en haar liefde voor Cai – staat op het spel, maar het hart van het hele Romeinse Rijk. Wanneer duister verraad en een verdorven machtsstrijd haar zwaarbevochten vrijheid in gevaar brengen, kan Fallon nog maar een ding doen om haar zusters en zichzelf te redden. Ze zoekt haar toevlucht tot een lang vergeten mythische stam: de Amazones.

Julie Buxbaum – Het Ongelukproject
Uitgeverij: De Fontein
Verwacht: 30 januari 2018

Dit boek stond ook al in mijn najaarslijstje, maar nu gewoon weer. Hij komt dan eindelijk uit en ik ben hier heel benieuwd naar.

David houdt van feiten, getallen en zijn notitieboekje. Zit al 622 dagen alleen tijdens de schoolpauze.

Kit gaat voor het eerst weer naar school nadat haar vader is verongelukt.

Sinds haar vaders dood, weet Kit niet meer hoe ze met haar vriendinnen moet praten. In de pauze gaat ze daarom naast David zitten in de hoop met rust gelaten te worden. Maar Davids vreemde directheid blijkt juist een verademing. Zo ontstaat een wonderlijke vriendschap.

Als Kit en David samen ‘Het ongeluk project’ opstarten om meer te weten te komen over het auto-ongeluk van Kits vader, hebben ze geen idee wat dit teweeg brengt. Kan hun vriendschap de waarheid overleven?

Tomi Adeyemi – Bloed En Beenderen
Uitgeverij: Harper Collins
Verwacht: 20 maart 2018

Ook Tomi Adeyemi komt op 22 april naar YALFest, dus ook deze krijgt voorrang op mijn TBR. Maar niet alleen vanwege YALFest hoor, het boek lijkt me ook heel erg vet.

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken.

Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen.
Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand…

Sarah J. Maas – Hof Van Ijs En Sterren
Uitgeverij: Van Goor
Verwacht: 30 mei 2018

Waarom ik hier naar uit kijk behoeft denk ik geen verdere uitleg meer. Dat deze heel hoog op mijn TBR staat mag wel duidelijk zijn.

Maanden na de explosieve gebeurtenissen in Hof van vleugels en verwoesting zijn Feyre, Rhysand en hun vrienden nog steeds bezig met de wederopbouw van het Nachthof en de immens veranderde wereld daarbuiten. Maar de Winterzonnewende is eindelijk dichtbij, en biedt een verdiend uitstel van de werkzaamheden. Toch kan zelfs de feestelijke sfeer de schaduwen van het verleden niet tegenhouden. Terwijl Feyre haar eerste Winterzonnewende als Hoge Fae beleeft, ontdekt ze dat haar dierbaren meer wonden hebben dan ze dacht. Littekens die een grote invloed hebben op de toekomst van hun hof.

Sarah J. Maas – Rijk Van Stormen
Uitgeverij: Boekerij
Verwacht: 23 januari 2018

Ik moet nog beginnen in De Glazen Troon serie, maar ik verwacht hier veel goeds van. Rijk Van Stormen is wat vertraagd, maar hij komt er dan eindelijk aan.

Het vijfde deel in de populaire Glazen troon-serie neemt ons verder mee op Aelins epische reis en bouwt op naar een cliffhanger die iedereen zal doen smachten naar het vervolg.

In Rijk van stormen heeft Celaena allang haar rechtmatige rol van erfgename Aelin Galathynius ingenomen en heeft ze gezworen haar koninkrijk terug te krijgen. De Duistere Koning Erawan gebruikt Aelins verleden, haar vijanden en haar vrienden in een uiterste krachtvertoon om te voorkomen dat ze haar doel bereikt. Aelin heeft een krachtig hof dat ze leiding moet geven en heeft haar hart aan een Fae-prins gegeven. Nu moet ze bepalen wat – of wie – ze bereidt is op te offeren om haar wereld te redden…

Benjamin Alire Sáenz – De Onverklaarbare Logica Van Mijn Leven
Uitgeverij: Blossom Books
Verwacht 20 februari 2018

Ik wil deze lijst afsluiten met een boek wat direct op mijn TBR belandde toen ik het voorbij zag komen. Kennen jullie Ari & Dante nog? Ja, de helden van de zomer van 2017? Nou, Benjamin Alire Sáenz komt dus met een nieuw boek en het beloofd net zo’n pareltje te worden als Ari & Dante. Kom maar op!

Het is de eerste dag van Sals laatste jaar op de middelbare school en alles staat op het punt te veranderen.

Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij meer en meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst.

Sal is als Amerikaans adoptiekind opgegroeid bij een Mexicaanse homoseksuele vader. Is hij dan Amerikaans-Mexicaans, of Mexicaans-Amerikaans? En welk gedrag heeft hij van zijn liefdevolle vader geleerd, en welke karaktereigenschappen komen van zijn biologische ouders? Of is Sal gewoon zichzelf?
Samen met zijn vrienden en zijn vader zoekt hij uit wie hij is en waar hij hoort, maar ontdekt hij vooral hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je écht bent.

Nog meer
Er komen nog veel meer mooie boeken uit. Zo komt Toren Der Dagenraad, het zesde deel van De Glazen Troon serie, ook in februari uit en komt Becky Albertalli in april met een nieuw boek. Over die laatste is nog niets bekend voor wat betreft een Nederlandse uitgave. Daarnaast komt ook in april het derde deel van de Summoner serie van Taran Matharu en het zevende deel in de Helen Grace serie van M. J. Arlidge uit en zo is er nog veel meer moois. Ben je er klaar voor? Ik wel! Maar eerst mijn huidige TBR een beetje indammen.

Tags:


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.