2017 | The Reading Recap

Posted december 23, 2017 by Laurie in Boekenpraat / 2 Comments

Het is weer december, de maand van lichtjes, cadeautjes en gezelligheid. Maar ook de maand van lijstjes en recaps. Vandaag deel ik mijn reading recap met jullie. Ik vertel jullie per maand welke boeken ik helemaal geweldig vond. Daarnaast vermeld ik ook als ik een boek wat minder vond en welke dat dan was. Ik vind dat die ruimte er ook mag zijn, niet alle boeken passen in jouw straatje. Smaken verschillen, en dat is maar goed ook, dus misschien vind jij deze boeken wel helemaal fantastisch en mijn toppers helemaal niets. Dat mag natuurlijk. Nou, daar gaan we dan. Klik op het knopje “meer lezen” om mijn jaaroverzicht te bekijken.

Algemene conclusie

Over het hele jaar genomen kan ik concluderen dat ik eigenlijk best veel fantasy en scifi heb gelezen. Dit is dus een nieuwe ontwikkeling, want dit genre las ik voorheen echt bijna nooit. Blijkbaar zijn dit genre en ik in 2017 flink naar elkaar toe gegroeid. In 2018 krijgt dit zeker een vervolg, want er komen weer mooie boeken aan hoor! En toevallig vallen die binnen het fantasy en scifi genre.

Januari

Deze maand blogde ik nog niet, dus ik heb ook geen recensies van mijn gelezen boeken online staan. Mijn absolute favoriet van deze maand is Duizend Schitterende Zonnen van Khaled Hosseini. Dit boek is echt zo mooi en bevat zoveel girlpower, waarover binnenkort meer. De world building is heel sterk en het verhaal is hartverscheurend.
Het boek dat ik wat minder vond was er eentje waar ik in 2016 aan ben begonnen en waar ik maar moeilijk doorheen kwam. Helaas was dat Galgenveld, deel 1 van De Noordzeemoorden van Isa Maron. Ik kwam niet lekker in het verhaal en heb de overige boeken nog niet gelezen. Ga ik binnenkort weer eens oppakken, misschien gaat het dan beter en vind ik de serie uiteindelijk wel heel goed.
In januari had ik ook mijn eerste ervaring met het New Adult genre. Ik las Onvoorwaardelijk van Colleen Hoover en ik wilde die zo snel mogelijk uit hebben. Totaal niet mijn boek. Veel en veel te veel seks en ook nog eens veel te gedetailleerd. Nee, niets voor mij.

Februari

Deze maand heb ik twee toppertjes. Ten eerste is daar De Boekendief van Markus Zusak. Dit boek heeft een heel bijzonder vertelperspectief. Dit perspectief heb ik nog nooit eerder gezien en begreep ik helaas pas achteraf. Desondanks kon ik het boek echt niet weg leggen. En mag de film alsjeblieft ook even een hele hoop credits krijgen? Dit was de eerste boekverfilming die ik in tijden gezien heb welke het boek echt tot in de puntjes volgt. Wauw.
Mijn tweede topper was natuurlijk, hoe kan het ook anders *tromgeroffel*, Cinder van Marissa Meyer. En mijn liefde voor The Lunar Chronicles was geboren en gelukkig hield het niet op in februari. Mijn favoriete serie van dit jaar en misschien zelfs nog wel aller tijden.
Deze maand had ik ook een boek wat ik wat minder vond. In mijn Bookchoice pakket van februari zat Zijspoor van Josha Zwaan. Een boek dat je even snel weg leest, maar wat ik soms een beetje te filosofisch vond. Zijspoor is helaas geen memorabel boek voor mij. Nogmaals, dit betekent niet dat het boek per definitie slecht is.

Maart

In maart maakte ik kennis met Vic en Mad en de rest van de KOA. Juist, ik las De Kids Of Appetite van David Arnold en die schoot regelrecht naar mijn favorieten lijstje. Wat een fantastisch boek is dat zeg! Daarnaast las ik deze maand The Jewel van Amy Ewing. Dit boek had wat meer tijd nodig, maar tegen het eind vlogen de sterren omhoog. Daarom behoort deze ook tot mijn favorieten van maart.
Ook in maart las ik helaas een boek wat mij wat minder lag. Deze maand was dat Bob De Straatkat van James Bowen. Het boek was niet zo spannend. Bob was awesome, maar daar is ook alles mee gezegd. Het verhaal kon me totaal niet bekoren.

April

In april las ik vooral wat dikke pillen, want dat is de Phobos serie van Victor Dixen nou eenmaal. Dik. Maar goed, nu wil ik het even over Simon vs. De Verwachtingen Van De Rest Van De Wereld hebben. Ik las het boek en wist niet zo goed wat ik er van moest vinden. Nu, maanden later, vind ik het toch mijn favoriete boek van april. Het sluimert, smeult nog na. Met terugwerkende kracht ben ik het boek dus echt heel tof gaan vinden. Binnenkort toch eens mijn rating aanpassen? Ik ben echt heel benieuwd naar de film die in maart 2018 in de bioscoop komt.
Deze maand las ik ook 54 Minuten van Marieke Nijkamp. Een boek waar ik hoge verwachtingen van had, maar wat voor mij een beetje tussen wal en schip valt. Het is absoluut niet slecht, maar bij blijven doet het me ook niet.

Mei

Deze maand las ik maar liefst twee boeken van The Lunar Chronicles, Scarlet en Cress, dus die belanden automatisch op mijn favorieten lijst. Meer hoef ik er niet over te zeggen toch?
Het boek dat ik deze maand minder vond, was Het Geheugenboek van Lara Avery. Het was geen slecht boek, maar ik begrijp de mega hype eromheen niet. Jammer!

Juni

In juni las ik weer twee The Lunar Chronicles boeken: Levana en Winter. Die laatste kwam pas aan het einde van deze maand uit en telt maar liefst 827 bladzijden. Hierdoor kreeg ik hem niet in juni uit en loopt deze nog door tot in de eerste week van juli.
In juni las ik ook De Alchemist van Paulo Coelho. Tenminste, dat probeerde ik. Helaas is dit boek niet aan mij besteed en ik gaf het al heel snel op. Ik vond het ronduit saai. Daarnaast las ik Harteloos van Marissa Meyer. Deze viel mij erg tegen en heb ik niet uit gelezen. Hier baal ik enorm van, want haar andere boeken vind ik ronduit fantastisch. daarover later in dit overzicht meer. Harteloos deed het hem niet helaas. Het is een soort voorloper van Alice In Wonderland. Ik ken dat sprookje niet en ik kwam absoluut niet in het verhaal. Dit boek is mij dus net its te zoet en te sprookjesachtig. En daar baal ik nu nog steeds van.

Juli

Deze maand las ik Winter uit, dus ik zet deze ook nog bij de favorieten van juli. Tot dat lijstje horen ook Zac & Mia van A. J. Betts en Aristoteles & Dante Ontdekken De Geheimen Van Het Universum van Benjamin Alire Sáenz. Twee boeken die je echt zou moeten lezen! Do I need to say more?
Tijdens mijn vakantie las ik Ik Zie Je Op Het Strand van Jill Mansell. Heerlijk voor tussendoor op het strand, maar niet geschikt voor een rondreis door de Baltische Staten. Ik pakte het boek ook niet snel op en het was echt te voorspelbaar en veel te chicklit voor mij. Zeven Minuten Na Middernacht van Patrick Ness bleek ook niet zo aan mij besteed. Ik miste delen van het boek doordat ik de tekeningen niet kon zien die bij het verhaal horen. Ik ben echt nog nooit zo in de war geraakt tijdens het lezen.

Augustus

Voor de allerlaatste keer in dit jaaroverzicht: The Lunar Chronicles. De extra verhalenbundel Alle Sterren kwam net voor het einde van mijn vakantie uit. Omdat ik op een groepsreis was en ik natuurlijk een giga TLC fan ben, heb ik besloten om even te wachten met lezen tot ik weer thuis was. Gewoon, voor mijn eigen bestwil en zodat ik niet heel erg antisocial werd. Dus ja, die behoort tot mijn favorieten van augustus.
De echte teleurstelling van deze maand was Het Zusje van Louise Jensen. Dit boek heb ik niet eens uit gelezen en daar schreef ik een artikel over. Waar ging het boek ook alweer over? Ik heb echt geen flauw idee. Dat dus.

September

In september begon ik dan eindelijk in de Hof Van Doorns En Rozen serie van Sarah J. Maas. Hof Van Doorns En Rozen en Hof Van Mist En Woede behoren tot mijn absolute toppers van september.
Het artikel dat het meest gelezen is op mijn blog is mijn niet zo malse recensie van Everything Everything van Nicola Yoon. Helaas, dat boek was het dus absoluut niet. Ik was er al een beetje bang voor, maar gaf het toch een kans. En dat resulteerde dus in een 1-ster recensie en honderden lezers op mijn blog.

Oktober

Hof Van Vleugels En Verwoesting. Behoeft geen uitleg denk ik zo. Hallo boek hangover? En Rhysand, wat deed jij in mijn dromen die ik niet meer weet? Oktober was natuurlijk ook de maand van Schildpadden Tot In Het Oneindige en John Green flikt het gewoon weer. Daarnaast las ik eindelijk Ik Weet Een Geheim, de nieuwste van Tess Gerritsen. En wat een toppertje is dat weer!
Een boek wat niet echt binnen mijn straatje paste is De Hemel Begint Bij Je Voeten van Jandy Nelson. Ik heb hem wel uitgelezen, maar ik ergerde me aan de hoofdpersoon. En dat terwijl ik Jandy Nelson haar andere boek, Ik Geef Je De Zon, aan het eind echt geweldig vond.
En dan hadden we nog Rode Koningin van Victoria Aveyard. Daar ga ik echt geen woorden meer aan vuil maken. Dat boek heb ik overigens ook niet uit gelezen.

November

Voor een leesclub las ik Waar Het Licht Is van Jennifer Niven. Ondanks het stroeve begin behoort dit boek tot mijn favorieten van november. Het breekt je hart, maar daar blijft het niet bij. Als je hart al is gebroken, wordt het plat gestampt. In miljarden stukjes. Ik huil nooit bij boeken, maar als ik dat wel deed zou ik hier hebben zitten janken. Keihard. Hartverscheurend. Tranen met tuiten.
Iets totaal anders dan. Onverschrokken van Lesley Livingston. Ook hier ga ik binnenkort nog even op terug komen, want girlpower to the max. Behoort dus ook tot mijn favorieten van november.
Een boek wat mij totaal niet beviel en wat ik totaal niet verwacht had, was Wat Jij Niet Ziet van Sarah Pinborough. Het ziet er heel erg interessant uit, dus mooi voor een leesclub dacht ik. Inmiddels hebben we van boek gewisseld, want niemand werd er gelukkig van. Ik heb daarom ook besloten geen artikel aan dit boek te wijden. Ik heb het niet eens uit gelezen trouwens

December

De maand is nog niet voorbij, maar tot nu toe heb ik nog geen echte tegenvallers gehad. Op dit moment lees ik De Laatste Namsara van Kristen Ciccarelli en reken maar op een mooie waardering. Daarnaast las ik het bloedmooie en indrukwekkende Wonder van R. J. Palacio. Wow. En de klapper van deze maand is uiteraard Alter Ego, het nieuwste boek van Marissa Meyer. Over superhelden en superschurken. Ze flikt het hem gewoon weer hoor!
Ik heb nog twee boeken op de planning voor dit jaar en daar verwacht ik ook geen teleurstellingen in. We zullen zien! Mocht dat wel zo zijn, dan zie ik mij genoodzaakt dit artikel bij te werken.
Wat zijn jouw favoriete boeken van 2017?

Tags:


2 responses to “2017 | The Reading Recap

  1. De Boekendief vond ik ook erg mooi. Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat ik het boek heb gelezen, maar ik heb de film nog steeds niet gezien. Daar moet in 2018 maar verandering in komen 🙂

  2. Mijn favoriete boek was ook in een genre dat ik normaal niet lees, namelijk thrillers. Gone Girl van Gillian Flynn. Spannend, ieder hoofdstuk verrassend en de twee personages hebben een hele goede stem en lijken echt. Ik zou ze allebei niet willen kennen, maar alsnog, net echt.
    Runners up zijn Collapsing Empire van John Scalzi (in de categorie scifi) vanwege de gigantische scope en het coole idee, en The Girl with all the Gifts van M R Carey (in de categorie horror/huilen-in-een-hoekje) omdat het zombies interessant weet te maken en omdat het einde je helemaal kapot maakt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.